Owsianka a la ciasto cukiniowe
Kiedy 2 miesiące temu sadziłam na działce 4 sadzonki cukinii, nie sądzilam, że mogą obrodzić aż tak bardzo, że moja lodówka będzie pękała od nich w szwach, a ja będę zmuszona wymyślać milion sposobów na jej kreatywne wykorzystanie ;)
Jednym z moich ostatnich pomysłów było przemycenie cukinii w... owsiance. Zainspirowałam się przepisami na czekoladowe ciasta z cukinią i postanowiłam zrobić śniadaniową owsiankę, która przypominałaby ich smak. Sądzę, że całkiem nieźle mi się to udało. Cukinia w owsiance nie jest prawie w ogóle wyczuwalna, w każdym razie mój M. nie domyślił się jej istnienia ;) Pewnie nawet nie przypuszczał, że można przemycić warzywo w ten sposób ;)
Może i Wy skusicie się na takie śniadanie?
(przepis na 2 porcje)
- 2 szklanki mleka,
- 5 łyżek płatków owsianych (użyłam błyskawicznych),
- 150 g cukinii (nie obierałam),
- 1 czubata łyżka kakao,
- ok. 35 g czekolady deserowej,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- świeże owoce do dekoracji
Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, włożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać płatki owsiane, cukier brązowy i kakao. Całość gotować na małym ogniu, mieszając, aż płatki będą miękkie. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać do jej roztopienia. Owsiankę można odstawić na kilka minut, aby bardziej zgęstniała.
Przelać do miseczek i podawać ze świeżymi owocami.
1 komentarze
wow!!!nie wpadłabym na taki pomysł! a że ciasto czekoladowe z cukinią wszyscy w domu uwielbiamy więc będę musiała wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń