Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa-krem z kurek

By 12:22 , , ,

Kurki, jako typowo letni rarytas, powoli ustępują miejsca innym grzybom leśnym. Zanim jednak to nastąpi, proponuję Wam przygotowanie przepysznej, aromatycznej i delikatnie kremowej zupy z kurek. Krem z kurek jest świetny na każdą okazję: robi się go szybko, więc sprawdzi się świetnie w roli codziennego obiadu, a przy tym jest na tyle elegancki, że znakomicie mógłby uświetnić niejedną uroczystość :)
Polecam!









ZUPA-KREM Z KUREK 
(przepis na 4 porcje) 
  • 300 g kurek, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 nieduża marchewka, 
  • 1 mały korzeń pietruszki, 
  • 3 średnie ziemniaki, 
  • 2 łyżki klarowanego masła, 
  • 600 g bulionu warzywnego, 
  • sól i pieprz, 
  • 50 g śmietanki kremówki, 
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. 
W garnku stopić masło, dodać cebulę i dusić na małym ogniu 1-2 minuty, aż zmięknie. Dodać kurki i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić na małym ogniu 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, wlać bulion, gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić 4 łyżki kurek i odłożyć do dekoracji, wlać śmietankę i całość zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać udekorowaną odłożonymi kurkami i posypaną natką pietruszki.

Zupę-krem z kurek najlepiej podawać z grzankami.



Czas na grzyby 
 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Piękne zdjęcie, zupa przedstawia się bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kurki i wszystkie dania z ich udziałem. Zupka prezentuje się wybornie <3 Ja niedawno zrobiłam pierogi z kurkami i wędzonym serem, byłam zachwycona smakiem tych małych grzybków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, prawie wylizaliśmy talerze, takie dobre :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń