Zupa-krem z kurek
Kurki, jako typowo letni rarytas, powoli ustępują miejsca innym grzybom leśnym. Zanim jednak to nastąpi, proponuję Wam przygotowanie przepysznej, aromatycznej i delikatnie kremowej zupy z kurek. Krem z kurek jest świetny na każdą okazję: robi się go szybko, więc sprawdzi się świetnie w roli codziennego obiadu, a przy tym jest na tyle elegancki, że znakomicie mógłby uświetnić niejedną uroczystość :)
Polecam!
ZUPA-KREM Z KUREK
(przepis na 4 porcje)
- 300 g kurek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 nieduża marchewka,
- 1 mały korzeń pietruszki,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- 600 g bulionu warzywnego,
- sól i pieprz,
- 50 g śmietanki kremówki,
- opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.
W garnku stopić masło, dodać cebulę i dusić na małym ogniu 1-2 minuty, aż zmięknie. Dodać kurki i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić na małym ogniu 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, wlać bulion, gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić 4 łyżki kurek i odłożyć do dekoracji, wlać śmietankę i całość zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać udekorowaną odłożonymi kurkami i posypaną natką pietruszki.
Zupę-krem z kurek najlepiej podawać z grzankami.

4 komentarze
Piękne zdjęcie, zupa przedstawia się bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuńKocham kurki i wszystkie dania z ich udziałem. Zupka prezentuje się wybornie <3 Ja niedawno zrobiłam pierogi z kurkami i wędzonym serem, byłam zachwycona smakiem tych małych grzybków ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, prawie wylizaliśmy talerze, takie dobre :) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń