Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bazyliowa zupa z cukinii

By 10:15 , , , ,

Cukinia, pomimo że nie ma zbyt wyrazistego smaku sama w sobie, jest bardzo wdzięcznym warzywem o wszechstronnym wykorzystaniu. Świetnie sprawdza się także w zupach, które można przygotowywać na niejeden sposób, w zależności od użytych dodatków i przypraw. Ja przygotowałam zupę krem z cukinii, dodając do niej dużą ilość bazylii. Nie bójcie się i nie żałujcie tego zioła – bazylia świetnie komponuje się z cukinią i nadaje zupie naprawdę oryginalny smak. 
 Zupę podałam z dodatkiem makaronu, co rzadko robię w przypadku gładkich zup-kremów, ale tutaj mi akurat makaron pasował. Możecie jednak z powodzeniem użyć grzanek :) 

Photobucket 

BAZYLIOWA ZUPA Z CUKINII 
(składniki na 4 porcje) 
  • 600 g cukinii, 
  • 600 g bulionu warzywnego, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 2 średnie ziemniaki, 
  • spora garść świeżych listków bazylii, 
  • sól i pieprz 

dodatkowo: 
  • starty ser żółty (można też użyć parmezanu) 
  • drobny makaron lub grzanki do podania 

W garnku podgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć, mieszając, jeszcze kilkanaście sekund. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaka, smażyć jeszcze kilka minut, mieszając. Wlać bulion i gotować na niewielkim ogniu około 15 minut (do miękkości ziemniaków). Następnie zupę zdjąć z ognia, dodać bazylię i dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Zupę rozlać do miseczek, podawać z ugotowanym makaronem lub grzankami i posypaną startym serem.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. wygląda pysznie, smakowity przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinię obierać czy zostawić ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie obierać, bez skórki zupa nie będzie już tak zielona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za kolejny świetny przepis. Zupa wyszła przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Jeśli chciałbym zrobić więcej owej zupy, to jakich wówczas proporcji najlepiej użyć? dajmy na to tego bulionu około 3 litrów, to ile wtedy tej cukinii- 3kg? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak: 3 kg cukinii, 3 litry bulionu, 5 cebul, 10 ząbków czosnku i duuużo bazylii ;)

      Usuń