Obsługiwane przez usługę Blogger.

Nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce z precelków

By 12:54 , , , , ,

Nuggetsy w dość nietypowej panierce z precelków powinny posmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Do tego przepisu użyłam mięsa z udek, ale sądzę, że filet z piersi kurczaka spisze się równie dobrze. 
Rewelacyjny okazał się sos musztardowo-miodowy, który znakomicie wzbogacił smak potrawy. Jeżeli jednak nie przepadacie za musztardą fancuską, możecie zrobić np. sos tysiąca wysp lub sos jogurtowo-czosnkowy :) 







NUGGETSY Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z PRECELKÓW 
(przepis na 4 porcje) 
  • 500g mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry, 
  • 80-100 g słonych precelków, 
  • 2 jajka, 
  • mąka do obtoczenia, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól i pieprz 

sos musztardowo-miodowy: 
  • 100 ml musztardy francuskiej (ziarnistej), 
  • 3 łyżki miodu, 
  • 1 łyżka octu winnego 

Precelki drobno pokruszyć w blenderze (w przypadku braku blendera można je włożyć do foliowego woreczka i rozdrobnić za pomocą np. wałka do ciasta. Pokruszone precelki przesypać na talerz. Na drugim talerzu roztrzepać jajka, a na trzeci wysypać mąkę. Mięso umyć, osuszyć za pomocą papierowych ręczników, większe kawałki przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem, obtaczać kolejno w mące, jajku i precelkach, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa posmarować delikatnie oliwą za pomocą pędzelka. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut, aż panierka zrobi się mocno rumiana i chrupiąca. 
Osobno w miseczce wymieszać ze sobą składniki sosu. 
Upieczone nuggetsy podawać razem z sosem. 

Jako dodatek do nuggetsów podałam pieczone frytki z młodych ziemniaków, które piekłam na tej samej blasze obok mięsa. 






(na podstawie przepisu z BBC good food, z moimi zmianami) 



Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze