Obsługiwane przez usługę Blogger.

Hot diggedy dogs

By 10:20 ,

Dzisiejsza propozycja to wariacja na temat klasycznych, amerykańskich hot dogów. Zamiast bułki mamy tu tortillę, a zamiast parówki – kiełbaskę. Kwintesencją tego hot doga jest jednak pyszny, słodko-kwaśny relish pomidorowy oraz słodka, podsmażona cebulka. Jeśli zdecydujecie się przygotować taki relish, gorąco zachęcam Was do wykorzystania ich do właśnie takich hot dogów :)




HOT DIGGEDY DOGS
(4 porcje)
  • 4 pszenne tortille,
  • 4 kiełbaski (użyłam frankfurterek),
  • 8 łyżek relishu pomidorowego,
  • 2 średnie lub 1 bardzo duża cebula,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka gorczycy lub musztardy ziarnistej (francuskiej),
  • sól i pieprz,
  • 4 garście roszponki (opcjonalnie)

Cebulę przekroić na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na półkrążki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kiełbaski i smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, aż zrumienią się z każdej strony. Kiełbaski odsunąć na bok patelni, a na środek wrzucić cebulę. Cebulę oprószyć solą i pieprzem, dodać gorczycę lub musztardę francuską i smażyć na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż cebula zrobi się złocista. 
W tym czasie przygotować tortille: Rozgrzać drugą, suchą patelnię, tortillę zwilżyć wodą i smażyć po kilkanaście sekund z każdej strony, aż zrobi się miękka. W przypadku braku drugiej patelni, można tortille podgrzać w mikrofalówce. 
Na każdej tortilli ułożyć po 2 łyżki relishu pomidorowego, dodać kiełbaskę, ¼ cebuli i nieco roszponki. Dolną część tortilli zagiąć do środka, następnie zrolować i od razu podawać. 






(na podstawie przepisu z BBC good food, z moimi zmianami)



Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze