Tarta ze szparagami i ricottą
Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania z Gin, Mopsikiem i Panną Malwinną były pieczone szparagi w dowolnej postaci. Ja przygotowałam prostą, lecz bardzo smaczną tartę na cieście francuskim z nadzieniem z sera ricotta. W tym przepisie użyłam ricotty z owczego mleka, ale jeśli nie uda się Wam takiej nabyć, to na tej zwykłej tarta również będzie pyszna. Smak ricotty podkręciłam dodatkowo suszonymi pomidorami i odrobiną czosnku.
Szparagów do tarty nie trzeba wcześniej obgotowywać – wysoka temperatura w piekarniku upiecze je w wystarczającym stopniu :)
Tarta doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno, dlatego z powodzeniem nadaje się jako przekąska na imprezę, piknik lub jako obiad do pracy :)
TARTA ZE SZPARAGAMI I RICOTTĄ
(2 nieduże sztuki)
- 12-14 szt. zielonych szparagów,
- 1 rolka ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie (250g) ricotty,
- 1 jajko,
- 5 szt. suszonych pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- spora szczypta suszonej bazylii,
- sól i pieprz,
- starty parmezan do posypania (opcjonalnie)
Ciasto francuskie przekroić na pół, tak aby powstały dwie tarty i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi każdej z tart zawinąć do środka i docisnąć widelcem.
Ricottę zmiksować z jajkiem, drobno posiekanymi suszonymi pomidorkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Powstałe nadzienie nałożyć na obie tarty.
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na wierzchu nadzienia.
Piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut, aż brzegi ciasta zrobią się złociste.
Tartę przed podaniem można dodatkowo posypać płatkami parmezanu.
3 komentarze
Mmm, z pewnością smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda świetnie. Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty! Ricotta i szparagi - cudowne połączenie :) I pięknie się prezentuje, świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń