Przyprawa kreolska
Przpyrawa ta (a właściwie mieszanka przypraw) jest charakterystyczna dla kuchni kreolskiej Luizjany, czyli kuchni potomków francuskich, hiszpańskich i portugalskich imigrantów, którzy osiedlili się na południu USA.
Przyprawa kreolska świetnie pasuje przede wszystkim do potraw z kurczaka, choć nie tylko. Ja użyłam jej do gumbo - amerykańskiej potrawki z kurczakiem i krewetkami. Przyprawa ta świetnie sprawdziła się też do poczciwej karkówki z grilla ;)
Wszystkie składniki tej przyprawy można kupić stacjonarnie w sklepach w Polsce, chociaż z suszoną cebulą mogą być pewne problemy – rzadko pojawia się w ofercie, mimo że produkuje ją jedna z najbardziej znanych firm przyprawowych. Jeśli nie uda się Wam zdobyć tego składnika, po prostu go pomińcie.
PRZYPRAWA KREOLSKA
- 5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cebuli granulowanej,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
- 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Wszystkie składniki wymieszać razem. Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiczku.
(na podstawie przepisu z allrecipes, robiłam z połowy porcji)
0 komentarze