Szybkie chińskie wrapy z kurczakiem i sosem hoisin
Wrapy, czy też tortille, to świetny pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka. Do środka można zawinąć dowolne warzywa i dodatki. Ja zainspirowałam się pomysłem Jamiego Olivera i przygotowałam tortille z kurczakiem, makaronem ryżowym i pokrojonymi w słupki warzywami. Tak oto powstał meksykańsko-chiński fusion. Całość jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na obiad w ciepły, wiosenny dzień :)
SZYBKIE CHIŃSKIE WRAPY Z KURCZAKIEM I SOSEM HOISIN
(4 sztuki)
- 80 g makaronu ryżowego nitki,
- 4 duże tortille,
- ¼ główki sałaty lodowej,
- 1 marchewka,
- ½ długiego ogórka,
- ok. 250 g resztek pieczonego kurczaka,
- 2 cebulki dymki,
- ewentualnie świeża posiekana papryczka chili wg uznania,
- sos hoisin (kupny lub domowy, przygotowany wg tego przepisu,
- 1 limonka pokrojona na ćwiartki
Makaron ryżowy włożyć do miski i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około 5 minut, żeby nasiąknął i zmiękł. Po tym czasie odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć i pokroić na krótsze kawałki.
Sałatę lodową pokroić na paski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować w słupki. Ogórka przekroić wzdłuż, usunąć miękki rdzeń z nasionami, a miąższ pokroić w słupki. Cebulkę dymkę i chili posiekać. Tortille zwilżyć wodą i pojedynczo kłaść na suchej, rozgrzanej patelni, podgrzewać po kilkanaście sekund z każdej strony, żeby zrobiły się miękkie. Tortille położyć na blacie, ułoży wzdłuż przez środek liście sałaty, na nich makaron, następnie pokrojone warzywa i porwane na kawałki mięso kurczaka. Nadzienie posypać cebulką dymką i chili, polać każdą porcję łyżką sosu i skropić sokiem z limonki. Złożyć dolny i górny brzeg tortilli i zawinąć wrapa. Takie tortille można podawać od razu albo zawinąć w folię aluminiową i zabrać ze zabrać w podróż lub na piknik :)
(na podstawie przepisu z książki J. Olivera „Gotuj sprytnie jak Jamie” z moimi zmianami)
1 komentarze
ja bym jeszcze selera dodala :) pycha!
OdpowiedzUsuńmoz maz podobne sajgonki robi :)