Gumbo z kurczakiem i kiełbaskami
Gumbo to typowa dla kuchni kreolskiej potrawka mięsno-warzywna. W jej skład wchodzi przeważnie kurczak, kiełbaski i krewetki, czasami łącznie, a czasami w różnych kombinacjach. Zawsze jednak bazą gumbo jest ciemna zasmażka i zawsze potrawa ta zawiera w sobie cebulę, seler naciowy i zieloną paprykę. Jest to danie specyficzne, odmienne w smaku od znanych mi drobiowych potrawek, ale mimo to zgodnie stwierdziliśmy, że gumbo jest bardzo smaczne :)
Ja przygotowałam gumbo z kurczaka i kiełbasek, ale być może w przyszłości skuszę się także na wersję krewetkową :)
GUMBO Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI
(przepis na 4 porcje)
- 3-4 łyżki oleju lub 2 solidne łyżki klarowanego masła,
- 2 czubate łyżki mąki,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 200 g wędzonej kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich),
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki przyprawy kreolskiej,
- 450-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka (ja użyłam ugotowanego mięsa z udek),
- 500 ml bulionu z kurczaka,
- 1 liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku
W na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i smażyć na niewielkim ogniu przez około 10 minut, mieszając, aż zasmażka nabierze koloru czekoladowego. Uwaga: zasmażka absolutnie nie może się przypalić na czarno! Do zasmażki dodać posiekaną cebulę, pokrojonego w plasterki selera i kiełbasę oraz pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Całość zasmażać ok. 5 minut, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 3-4 minuty. Dodać przyprawę kreolską i dokładnie wymieszać, następnie, mieszając, stopniowo wlać bulion. Dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodać pokrojonego na kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem kolejną godzinę. W razie potrzeby dolać nieco wody. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Podawać z ryżem.
(na podstawie przepisu z allrecipes z moimi zmianami)
2 komentarze
I mam dzięki Tobie pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco!:)
OdpowiedzUsuń