Butterhorn rolls (rogaliki maślane)
Buttherhorn rolls to amerykańskie, śniadaniowe rogaliki maślane. Są mięciutkie i puszyste, po prostu przepyszne. Najlepsze oczywiście tego samego dnia, ale na drugi dzień są również bardzo dobre w smaku :)
Ciasto łatwo się zagniata, a formowanie rogalików – wbrew pozorom – nie jest niczym trudnym.
Rogaliki są lekko słodkawe w smaku, wg mnie najsmaczniejsze są jedzone z masłem lub ze słodkimi dodatkami typu dżem, ale tak naprawdę można je śmiało zjeść także z twarożkiem lub jako dodatek do jajecznicy, ponieważ ich słodycz nie jest „narzucająca się”.
Polecam!
BUTTERHORN ROLLS
(32 sztuki)
- 1 opakowanie suszonych drożdży lub 25 g świeżych,
- 50 g wody,
- 170 g letniego mleka,
- 110 g stopionego masła + 4 łyżki do posmarowania rogalików,
- 60-65 g cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 jajka,
- 1 kg mąki
Do dużej miski wsypać lub wkruszyć drożdże, wlać wodę, wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać mleko, masło, cukier, sól i jajka, wszystko razem wymieszać. Stopniowo dodając mąkę, wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne (najlepiej użyć miksera z hakami do ciast drożdżowych). Z ciasta uformować kulę i umieścić w natłuszczonej misce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i 15 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów (w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować rotopionym masłem i ściśle zwinąć. Rogaliki ułożyć blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem. Rogaliki przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Piec na złoty kolor w temp. 180 ºC przez około 20 minut.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wsypać lub wkruszyć drożdże, wlać wodę, wymieszać 2 min/37ºC/obr. 1, następnie odstawić na 10 minut. Dodać mleko, masło, cukier, sól i jajka, wymieszać 10 s/obr. 2. Dodać mąkę, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej misce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i 15 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów (w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować roztopionym masłem i ściśle zwinąć. Rogaliki ułożyć blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem. Rogaliki przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Piec na złoty kolor w temp. 180ºC przez około 20 minut.
(przepis znaleziony na blogu Gosi, na podstawie książki „How America Eats” C. Paddleford)
4 komentarze
Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńNa jaką grubość rozwałkować to ciasto/ ten placek?
UsuńNa jaką grubość rozwałkować to ciasto/ ten placek?
UsuńTak około 7 mm :)
Usuń