Sos Hoisin
Ten sos Hoisin różni się nieco w smaku od tych, które można kupić w sklepach, ale mimo to jest również bardzo dobry. Nie zawiera specyficznej, wędzonej nuty smakowej, ma za to delikatny posmak orzeszków ziemnych i powinien posmakować wszystkim sympatykom masła orzechowego :)
Taki sos świetnie nadaje się jako dodatek do grillowanych, pieczonych i smażonych mięs oraz warzyw, a także jako dip do pierożków dim sum :)
DOMOWY SOS HOISIN
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka melasy trzcinowej lub miodu,
- 2 łyżeczki octu ryżowego,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- sos chili (np. sambal oelek) do smaku,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta pieprzu
W misce wymieszać ze sobą sos sojowy, masło orzechowe, miód i ocet. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sambal oelek (ostrość sosu regulować stopniowo, zaczynając od pół łyżeczki). Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, można je lekko podgrzać na kuchence lub w mikrofalówce, wówczas masło orzechowe i miód zmiękną i łatwiej będzie je wymieszać.
(źródło: food.com)
2 komentarze
Sosy domowej roboty są najlepsze :) Przyznajemy, że hoisin znamy tylko ze sklepowego słoika - trzeba to zmienić!
OdpowiedzUsuńmy niestety gotowy kupujemy, chinskie markety na kazdym rogu :) ale pwenie sprawdze przepis :) moj maz azjata wiec ta kuchnia gosci u nas prawie codziennie. azjaci kochaja gotowac wiec ja nawet do kuchni nie wchodze :)
OdpowiedzUsuń