Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tiramisu piernikowe

By 11:00

Po Świętach zostało mi trochę piernika, który zaczął nieco podsychać i jako taki przestawał już być zachęcający, pomyślałam więc o małym recyklingu ;) 
Tak powstało piernikowe tiramisu w pucharkach. Podobny przepis widziałam już na kilku stronach internetowych i to one mnie zainspirowały, jednak nie trzymałam się żadnej konkretnej receptury. 
Do deseru dodałam także trochę dżemu żurawinowego i wiśni w syropie, które powoli zaczynały przesuwać się w głąb czeluści lodówki ;) 
Tiramisu było przepyszne i zjedzone zostało dużo chętniej niż ten nieszczęsny piernik solo ;) 
Teraz zastanawiam się nad spożytkowaniem do jakiegoś innego deseru pierniczków wiszących na choince :) 

tiramisu piernikowe

TIRAMISU PIERNIKOWE 
(na 4 porcje) 

  • 8 plastrów piernika, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 120 g śmietanki kremówki, 
  • 2 żółtka, 
  • 75 g cukru pudru, 
  • 2/3 szklanki mocnego naparu kawy, 
  • 2 łyżki amaretto (lub rumu), 
  • 4 łyżki dżemu żurawinowego, 
  • 4-6 łyżek wiśni w syropie, 
  • 4 łyżeczki kakao 


Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować – do połączenia składników. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, a następnie połączyć łyżką z masą z żółtek i mascarpone. Napar kawy wlać do głębokiego talerza, dodać amaretto lub rum. W pucharkach układać warstwami zamaczane w kawie kawałki piernika, masę z mascarpone, dżem żurawinowy i wiśnie, w kolejności wg uznania :) Deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. ale fajny przepis!!! sprytne wykorzystanie pierniczków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany.. wymarzony deser dla mnie! A ja na diecie

    OdpowiedzUsuń
  3. deserek musi być niesamowicie pyszny...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe to tiramisu! Jak piernikowe to mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł! Nigdy nie jadłam piernikowego tiramisu, chętnie bym spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł!
    Zjadłabym coś takiego ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! Ja robiłam przed świętami, ale takie duże a nie w pucharkach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że Twoje z dodatkiem dżemu żurawinowego i wiśni było jeszcze lepsze niż moje.

      Usuń