Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurpiowskie pierogi z soczewicą

By 10:40 , , , ,

Z cyklu „Gotowanie kształci”: 
Kurpiowszczyzna to region kulturowy obejmujący tereny dwóch puszcz mazowieckich: Puszczy Białej i Zielonej. Nazwa „Kurpie” pochodzi od charakterystycznych butów z lipowego łyka, które dawniej wyrabiali mieszkańcy tego obszaru. Charakterystyczne dla tej grupy ludności są między innymi piękne ludowe stroje oraz wycinanki. 

Przyznam, że niewiele wiedziałam o Kurpiach, dopóki nie natknęłam się na przepis na kurpiowskie pierogi z soczewicą. Zrobiłam – okazały się bardzo smaczne i sycące. Wg mnie są dobrą alternatywą dla pierogów z mięsem :) Najlepiej smakują w wersji odsmażanej. 

pierogi z soczewicą

KURPIOWSKIE PIEROGI Z SOCZEWICĄ 
(na 4 porcje) 
ciasto: 

  • 400 g mąki, 
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżka oleju 


farsz: 

  • ¾ szklanki zielonej soczewicy, 
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 
  • 1 jajko ugotowane na twardo, 
  • 1 jajko surowe, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • majeranek 


Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, zalać w garnku wodą i ugotować do miękkości (ok. 30 minut), po czym odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Soczewicę i ziemniaki przełożyć do miski i utłuc razem tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cebulę, drobno posiekane ugotowane jajko, wbić surowe jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać łyżką. 

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju oraz żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Przykryć ściereczką lub miską i odstawić na pół godziny. 
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać pierogi. 

W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju, gotować ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 

Pierogi podawać ze skwarkami i smażoną cebulką (w wersji wege tylko cebulką). Świetnie smakują odsmażane :) 


(źródło przepisu: książeczka „Naleśniki, pierogi, Krokiety” H. Szymanderskiej)

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. W samą porę! Właśnie poznaję się z soczewicą i szukam na nią różnych pomysłów;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. z przyjemnością bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak, tak - soczewicę uwielbiam i z chęcią napadłabym na taki talerz z pierogami. Na pewno do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogów z soczewicą nie jadłam..aczkolwiek zdjęcia absolutnie mnie przekonują by to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pyszne! Nigdy nie jadłam, ale z chęcią bym zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam takich- ale przepis brzmi bardzo zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialne w smaku, zdecydowanie do powtórzenia nie raz i nie dwa :)

      Bardzo dziękuję za kolejny fantastyczny przepis i pozdrawiam

      Usuń