Obsługiwane przez usługę Blogger.

Potrawka z kurczaka i cukinii ze spätzlami

By 11:09 , ,

Mój pies przewrócił rano choinkę, potłukł bombki i zjadł WSZYSTKIE pierniczki, jakie na niej były. Nie ma co, ładnie zaczął się ten piątek 13.
Myśmy wszyscy wiedzieli, że ona, w sensie pies, reaguje na pierniczki jak Rocky z Brygady RR na widok sera*, po tym jak przed świętami wykradła i zjadła prawie pół kilo nadziewanych pierniczków w czekoladzie. Chorowała po tym 3 dni (czekolada jest szkodliwa dla psów), ale niczego ją to nie nauczyło.
Tym razem nie powinno jej nic złego się stać, bo pierniczki na choince były bez czekolady. Teraz śpi nażarta i chrapie w najlepsze.
Dobrze, że zostało mi jeszcze trochę pierniczków na drugiej choince, bo zamierzam z nich zrobić spód do sernika po świętach ;)

Nie wiem co dziś zrobić na obiad. Bo mam za dużo pomysłów.
W każdym razie niedawno zrobiłam bardzo fajną potrawkę z kurczaka, cukinii i pieczarek. Przepis znalazłam w książce Cornelii Schinharl „Potrawy z cukinii i bakłażanów”, ale nieco zmodyfikowałam przepis i doprawiłam po swojemu. W oryginale potrawkę podano z gotowymi, kupnymi kluseczkami spätzle, ale nawet nie wiem czy u nas można gdzieś takie kupić. Z resztą, ich wykonanie jest banalnie łatwe i szybkie, o ile ma się specjalną tarkę lub sitko do robienia tych kluseczek. Przepisów na spätzle jest dużo, a proporcje między mąką i płynem są różne w zależności czy będziemy kluseczki przelewać przez sitko czy trzeć na tarce.

Photobucket

POTRAWKA Z KURCZAKA I CUKINII ZE SPAETZLAMI
(na 4 porcje)
Potrawka:
2 filety z piersi kurczaka,
2 małe cukinie (razem ok. 300-350g),
200g pieczarek,
1 cebula,
250ml śmietanki 30%,
1 łyżka przyprawy „Kurczak złocisty”,
sól i pieprz

Spätzle:
350g mąki,
2 jajka
ok. 2/3 szklanki mleka,
1 łyżka oleju,
sól

Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Posiekaną cebulę zeszklić na patelni na odrobinie oleju, wrzucić pieczarki i smażyć, aż woda, którą puszczą, odparuje. Cukinię pokroić/posiekać w grubą zapałkę, dodać do pieczarek i smażyć jeszcze kilka minut, aż zmięknie.
Kurczaka pokroić na paseczki, obficie posypać przyprawą i obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki z cukinią, zalać śmietanką. Gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Aby zrobić spätzle, należy dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko, olej i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Odstawić je na 10 minut, zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę i na wrzątek przelewać kluseczki za pomocą sitka do spätzli i plastikowej szpatułki. Gdy tylko kluseczki wypłyną na powierzchnię, są gotowe. Najlepiej robić je partiami, ponieważ bardzo szybko się gotują, i wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej.

Gotowe spätzle rozłożyć na talerze, na nie wyłożyć potrawkę z kurczaka i posypać natką pietruszki.


* Cytując za Wikipedią: „Jack Rockfor - bardzo silny fizycznie, o porywczym charakterze. Jego słabością są serowe ataki - Rockfor zaczyna biec w stronę sera, a w jego oczach pojawia się spirala Archimedesa

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Zgadza się - zrobienie tych kluseczek jest tak proste, że nawet mi się kiedyś udało!
    Coś jest z tym piątkiem 13ego - w skrzynce znalazłam list z Zusu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to smakowicie wygląda!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna potrawka, przypomniała mi się Bawaria, ostatnio tam mnie poczęstowali Spätzlami.

    OdpowiedzUsuń