Superczekoladowe ciasto z krówkami
Wertując przepisy Jakiego Olivera, mój wzrok zatrzymał się dłużej na tym cieście. Wyglądało tak obiecująco, że nie sposób było mu się oprzeć ;)
Na dodatek tak łatwo się go robi...
Ciasto, zgodnie z przewidywaniami, wychodzi pyszne – wilgotne, superczekoladowe, z kawałkami zatopionych krówek. Z powodu migdałów ma nieco luźniejszą konsystencję i nie jest tak gliniaste jak klasyczne brownie.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe – z gałką lodów albo kleksem śmietany kremówki. A gdy ostygnie, zawsze można taki kawałek ciasta włożyć na chwileczkę do mikrofalówki, by znów stał się ciepły :)
SUPERCZEKOLADOWE CIASTO Z KRÓWKAMI
- 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady,
- 175 g masła + odrobina do natłuszczenia formy,
- 120 g brązowego cukru,
- 100 g blanszowanych migdałów,
- 2 łyżki kakao w proszku,
- szczypta soli,
- 4 duże jajka,
- 150 g mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g krówek
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do dużego blendera wraz z masłem, cukrem, migdałami, łyżką kakao i solą, po czym zmiksować wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Do robota wbić kolejno po jednym jajku i wsypać mąkę. Ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
(Niestety nie mam robota, który by się do tego nadawał – musiałam zetrzeć w młynku do orzechów najpierw migdały, potem czekoladę. Wsypałam do miski, dodałam resztę składników – masło roztopiłam - i po prostu wymieszałam ciasto łyżką).
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm natłuścić i posypać drugą łyżką kakao, tak by pokryło całą jego powierzchnię.
(Ja użyłam formy 20 x 20 cm).
Ciasto przełożyć do formy, krówki połamać na kawałki i posypać nimi ciasto, wciskając głębiej większe kawałki.
Formę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 18-20 minut. Po tym czasie wbić wykałaczkę – jeśli po jej wyciągnięciu wciąż znajduje się na nim odrobina płynnego ciasta, to w porządku, ciasto powinno być w środku wciąż nieco wilgotne. Jeśli jednak ciasto sprawia wrażenie zbyt płynnego, można włożyć je do piekarnika jeszcze na 3-5 minut, aby stężało.
(przepis z dodatku do Wyborczej "Każdy może gotować" z przepisami Jamiego Olivera, dodatek jest fragmentem jego książki o tym samym tytule :)
6 komentarze
Czekoladowe? Maziste? Wilgotne? Czyli na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie przed chwilą robiłam porządki w moich powycinanych z gazet przepisach i to ciasto odłożyłam do wykonania przy najbliższej okazji:D
OdpowiedzUsuńTen dodatek krówek jest szczególnie interesujący i pewnie dodaje dużo smaku:)
Pozdrawiam!
Boziu...ale bym zjadła takiego...
OdpowiedzUsuńJejku wspaniałe jest!:)
OdpowiedzUsuńjak z czekoladą to już mój typ:)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :-) polecam
OdpowiedzUsuń