Serbska zupa fasolowa
Na chłodne dni, nie ma nic lepszego niż miska ciepłej zupy.
No dobra – nie licząc gorącej czekolady ;)
Ale gdy jest się głodnym, to zupa jest jednak lepszym pomysłem. Zwłaszcza, jeśli jest sycąca, konkretna i szybko się ją przyrządza. Jak ta na przykład.
Zmieniłam odrobinę przepis i poszłam na łatwiznę, używając fasolki z puszki, ale dzięki temu zupa zrobiła się szybciej, niż zdążyły mi odtajać palce u nóg ;)
Polecam – bardzo smaczna zupa.
SERBSKA ZUPA FASOLOWA
(na 4 porcje)
- 1 puszka białej fasoli,
- 250 g chudego boczku,
- 2 średnie cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 200 g przecieru pomidorowego,
- 4-5 łyżek gęstej śmietany,
- 1 łyżka oliwy,
- kilka listków bazylii lub 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- pieprz i sól
Boczek okroić ze skóry i tłuszczu, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać drobno pokrojoną cebulę, a po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut, mieszając. Całość dodać do gorącego bulionu, dodać fasolę odcedzoną z zalewy, wlać przecier pomidorowy. Zupę gotować 10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem (ja dodałam jeszcze odrobinę majeranku), zabielić śmietaną (ja dałam tylko 2 łyżki śmietany, a z reszty zrobiłam kleksy na każdej porcji zupy na talerzach).
Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub posypać natką.
(źródło – książeczka „Zupy” H. Grzymskiej i N. Kosińskiej)
8 komentarze
Nie jadłam fasolówki, ale sądząc po składnikach kojarzy mi się trochę z fasolką po bretońsku.
OdpowiedzUsuńPyszna i sycąca. Bardzo lubię takie zupy!
OdpowiedzUsuńMirabelko, czy ja juz ci wspominalam, jak bardzo lubie twojego bloga i to, co sie na nim pojawia? Ta zupa nie jest wyjatkiem :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie i sycąco :)))
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Bardzo smakowita zupka Mirabelko!:)
OdpowiedzUsuńTaka zupka na obiad, czekolada na deser i "my się zimy nie boimy":)
OdpowiedzUsuńHelen, troszkę tak, aczkolwiek konsystencja w tym wypadku jest dużo bardziej płynna :)
OdpowiedzUsuńMagda, ja też, zwłaszcza o tej porze roku :)
Maggie, bardzo mi miło z tego powodu! :)))
kachna, Majana - dziękuję :)
Maja i Kamila - czekolada na deser to bardzo dobry pomysł :) Zresztą, czekolada zawsze jest dobrym pomysłem ;)
Ciepła zupa i gorąca czekolada! Po co się ograniczać :) Bardzo apetyczna, lubię fasolkę we wszystkim - w zupce pewnie jest bardzo sycąca.
OdpowiedzUsuń