Jednogarnkowo. Wołowina z papryką i dynią.
Ciąg dalszy sprzątania folderu z archiwalnymi przepisami. Tym razem padło na jednogarnkowe mięsne danie z dynią. Łatwe i konkretne, w sam raz na zimę. Chociaż ta zima to u nas w tym roku średnia ;)
A propos dyni, to na dzień dzisiejszy wypełnia ona chyba z połowę mojej zamrażarki. Trzeba będzie się znów zakręcić wokół dyniowych przepisów ;)
(na 4 porcje)
- 500g mielonej wołowiny,
- 340g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
- 1 czerwona papryka,
- ½ zielonej papryki,
- 2 ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- zioła prowansalskie
Cebulę obrać i posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i także pokroić w kostkę
W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie wrzucić mięso. Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać dynię, paprykę i ziemniaki, całość smażyć jeszcze 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać bulion, doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem. Dusić 20-30 minut na małym ogniu (bez przykrycia), aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec przyprawić ziołami prowansalskimi.
Podawać z pieczywem.
(źródło: "Moje Gotowanie" 11/2002, z moimi modyfikacjami)
5 komentarze
Bardzo fajne połączenie. ostatnio coraz częściej serwuję wołowinę. Chętnie sprawdzę i ten sposób na to mięcho!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba takie połączenie w jednym garnku:)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi trochę Chili con carne:) fajny przepis.
OdpowiedzUsuńmi też przypomina chili:) oj zazdroszczę CI tych pokładów dyni w zamrażarce
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda... mniam
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com