Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa-krem z sałaty

By 17:16 ,

Mama, która zimą dała się przekonać do wynalazku jakim są zakupy internetowe, kupiła duży foliowy tunel ogrodowy i wysiała w nim m. in. kilka gatunków sałat. W efekcie mamy teraz klęskę urodzaju sałaty i jemy ją codziennie. Niedługo nie będę mogła na nią patrzeć :)
Gdy powiedziałam jej, że chcę z sałaty zrobić zupę, skrzywiła się. Przypomniała sobie, że pewnego razu gdy była młoda, poszła do koleżanki w odwiedziny, a jej mama powiedziała do nich: „W lodówce jest sałata i serki topione, zróbcie sobie zupę”. Popukały się wtedy w czoło, bo jak to – zupa z sałaty? Kto to widział?
Nie zrobiły wtedy tej zupy.

A jednak można. I mało tego, zupa z sałaty ma fajny, ciekawy smak. Smakowała nawet mamie ;)


Photobucket

ZUPA-KREM Z SAŁATY
(przepis na 4 porcje)

  • 50-60 g białego ryżu lub gotowej mąki ryżowej,
  • ok. 8 dużych liści sałaty masłowej, 
  • 80g serka topionego, 
  • 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem,
  • 1 ząbek czosnku,  
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego, 
  • 4-5 łyżek śmietanki 18% do zup, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Ryż zmielić w zamykanym blenderze lub młynku do kawy na mąkę. Otrzymaną mąkę następnie zmiksować w garnku razem z posiekanymi cebulkami, czosnkiem, porwaną na kawałki sałatą, serkiem topionym i 1 szklanką bulionu. Zalać resztą bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok 5 minut, mieszając i uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać śmietankę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać natką pietruszki i podawać z grzankami.


 

PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić 30 s/obr. 10. Dodać pokrojonymi na kawałki cebulkami, ząbek czosnku, sałatę, serek topiony i 500 g bulionu, zmiksować 1 min/obr. 10. Wlać pozostałe 500 g bulionu, gotować 13-14 min/100°C/obr. 2. Następnie wlać sok z cytryny i śmietankę, wymieszać 5 s/obr. 2. Doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać 5 s/obr. 2


 
A poniżej ciekawostka - Sałata w innym, muzycznym wydaniu. Zespół Lettuce i przyjemny, spokojny kawałek „Break out” :)





Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Taka zupka na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś podobną zupę. Cieszę się, że o niej przypomniałaś..

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba też zrobię, bo mam nadmiar w lodówce :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam już o tej zupie, ale nigdy jej nie jadłam. Myślę jednak, że warto to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to dopiero wyzwanie ugotować taką zupkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń