Ciasto szpinakowe - Leśny Mech
Zdziwionym od razu wyjaśniam: w tym cieście smak szpinaku nie jest w ogóle wyczuwalny ;)))
Jak widać, ciasto można zrobić chyba ze wszystkiego.
Na przepis na takie zielone ciasto natknęłam się w sieci już dość dawno i naprawdę żałuję, że odkładałam jego wykonanie tak długo.
Ciasto "Leśny Mech" jest bardzo smaczne, trochę jak biszkoptowe ale ciut bardziej wilgotne. No i ten kolor!
Nie jest to może najzdrowszy sposób serwowania szpinaku, ale Popeye z pewnością byłby zadowolony ;)
ciasto leśny mech |
ZIELONE CIASTO SZPINAKOWE (LEŚNY MECH)
- ok. 200-225g szpinaku (mrożonego, siekanego),
- 3 duże jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczki cukru waniliowego,
- pół szklanki oleju,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej),
- 2 niepełne łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 opakowania śmietan-fixu
do dekoracji:
- świeże owoce leśne (maliny, borówki) lub pestki granatu (poza sezonem letnim)
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć i zmiksować razem z olejem na jednolitą papkę.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku, po trochę cukru i cukru waniliowego. Wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć łyżką. Na koniec dać szpinak i jeszcze raz wymieszać łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Studzić ostrożnie, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto będzie już zupełnie ostudzone, ściąć od góry 1-1,5 cm warstwę i pokruszyć ją do miski.
Schłodzoną śmietankę miksować, gdy będzie już nieco ubita ale jeszcze nie sztywna, dodać cukier puder, resztę cukru wanilinowego i śmietan-fixy, po czym ubijać dalej do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ciasto posmarować ubitą śmietaną, na wierzchu posypać pokruszonym ciastem i udekorować owocami.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
ciasto Runo Leśne |
Leśny Mech przepis |
przepis na ciasto Leśny Mech |
25 komentarze
Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńMa tak śliczny kolor, że nie mogłabym się mu oprzeć!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo oryginalny :) Ciekawa jestem jak smakuje takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle mi się podoba!!!:)
OdpowiedzUsuńNajpierw przepis mnie zaskoczyła ale potem pomyślałam, że szpinak sam w sobie jest przecież neturalny.. fajne takie.. trawiaste?:)
OdpowiedzUsuńwidziałam kiedyś przepis na brownie ze szpinakiem, ciekawie wygląda Twoje ciasto!
OdpowiedzUsuńkuszą mnie te ciasta szpinakowe dodawane do akcji :)
OdpowiedzUsuńjuż widzę miny rodzinki ;)
Ja robię placek szpinakowy na słono i zjadamy go z sosem czosnkowym. Muszę i takiego spróbować :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić!
OdpowiedzUsuń;)
o. rajuśku.
OdpowiedzUsuńpowaliło mnie!
zakochałam się w nim, od zaraz!
ciekawy pomysł! w przeciwieństwie do mojej drugiej połówki uwielbiam szpinak - może w tej postaci udałoby mi się go zainteresować szpinakiem? :)
OdpowiedzUsuńOdjechany, ale fajny pomysł;-)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńsuuuuper!Niezła zieloność! :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie musze spróbować :-), szpinak w każdej postaci to coś zdecydowanie dla mnie.
OdpowiedzUsuńswieny pomysł, do smietanki mozna dodać np. kawałeczki kiwi, na wierzch galaretke kiwi, albo do smietanki dodac zieloną galaretkę (zamiast fixu) i będzie zielony torcik :)
OdpowiedzUsuńczy mozna podzielic ciasto na dwie częsci i piec osobno, żeby błaty były równe? ciacho super, koniecznie zrobię juz wkrótce :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy nr 1 - bardzo fajne pomysły :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy 2 - Myślę, że można spróbować upiec osobno dwa blaty, jeśli tak wolisz :)
REWELACJA :)
OdpowiedzUsuńciasto juz upieczone, czeka na jutrzejsze chrzciny mojej corki. mam zamiar dodac kiwi na wierzch i galaretke do srodka, dzieki za pomysl :-)mam nadzieje, ze smakuje rownie dobrze jak wyglada! :)
OdpowiedzUsuńbylo pycha, zebralo mnostwo komplementow! dzieki :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, wyszło super. Wszystkich zaskoczyło i wszystkim bardzo smakowało. Polecam nie zdecydowanym polecam. Super
OdpowiedzUsuńmój 6-letni syn uwielbia to ciasto umie zjeść 1\3 blachy sam w jedno po południe;)
OdpowiedzUsuńCiasto super,sama taki piekę juz od dawna,,a dzieciaki za nim przepadają!!!
OdpowiedzUsuńJa ma trochę inny przepis,kremówke ubijam,i dodaje tęrzejąca zielona galaretke( roz.w 1 szkl.wody)i na górę jeszcze dwie galaretki zielone
OdpowiedzUsuń