Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto szpinakowe - Leśny Mech

By 13:01

Zdziwionym od razu wyjaśniam: w tym cieście smak szpinaku nie jest w ogóle wyczuwalny ;)))
Jak widać, ciasto można zrobić chyba ze wszystkiego.
Na przepis na takie zielone ciasto natknęłam się w sieci już dość dawno i naprawdę żałuję, że odkładałam jego wykonanie tak długo.
Ciasto "Leśny Mech" jest bardzo smaczne, trochę jak biszkoptowe ale ciut bardziej wilgotne. No i ten kolor!
Nie jest to może najzdrowszy sposób serwowania szpinaku, ale Popeye z pewnością byłby zadowolony ;)


Photobucket
ciasto Leśny Mech


ZIELONE CIASTO SZPINAKOWE (LEŚNY MECH)
  • ok. 200-225g szpinaku (mrożonego, siekanego),
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej),
  • 2 niepełne łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 opakowania śmietan-fixu


do dekoracji:
  • świeże owoce leśne (maliny, borówki) lub pestki granatu (poza sezonem letnim)
  • listki mięty lub melisy do dekoracji


Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć i zmiksować razem z olejem na jednolitą papkę.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku, po trochę cukru i cukru waniliowego. Wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć łyżką. Na koniec dać szpinak i jeszcze raz wymieszać łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Studzić ostrożnie, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto będzie już zupełnie ostudzone, ściąć od góry 1-1,5 cm warstwę i pokruszyć ją do miski.
Schłodzoną śmietankę miksować, gdy będzie już nieco ubita ale jeszcze nie sztywna, dodać cukier puder, resztę cukru wanilinowego i śmietan-fixy, po czym ubijać dalej do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Ciasto posmarować ubitą śmietaną, na wierzchu posypać pokruszonym ciastem i udekorować owocami.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Photobucket
Ciasto Runo Leśne



Photobucket
Leśny Mech przepis



Photobucket
Przepis na ciasto leśny mech



Może zainteresuje Cię również

25 komentarze

  1. Ma tak śliczny kolor, że nie mogłabym się mu oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, bardzo oryginalny :) Ciekawa jestem jak smakuje takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw przepis mnie zaskoczyła ale potem pomyślałam, że szpinak sam w sobie jest przecież neturalny.. fajne takie.. trawiaste?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam kiedyś przepis na brownie ze szpinakiem, ciekawie wygląda Twoje ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. kuszą mnie te ciasta szpinakowe dodawane do akcji :)
    już widzę miny rodzinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię placek szpinakowy na słono i zjadamy go z sosem czosnkowym. Muszę i takiego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o. rajuśku.
    powaliło mnie!
    zakochałam się w nim, od zaraz!

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy pomysł! w przeciwieństwie do mojej drugiej połówki uwielbiam szpinak - może w tej postaci udałoby mi się go zainteresować szpinakiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odjechany, ale fajny pomysł;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajecznie wygląda, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. koniecznie musze spróbować :-), szpinak w każdej postaci to coś zdecydowanie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. swieny pomysł, do smietanki mozna dodać np. kawałeczki kiwi, na wierzch galaretke kiwi, albo do smietanki dodac zieloną galaretkę (zamiast fixu) i będzie zielony torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czy mozna podzielic ciasto na dwie częsci i piec osobno, żeby błaty były równe? ciacho super, koniecznie zrobię juz wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy nr 1 - bardzo fajne pomysły :)

    Anonimowy 2 - Myślę, że można spróbować upiec osobno dwa blaty, jeśli tak wolisz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto juz upieczone, czeka na jutrzejsze chrzciny mojej corki. mam zamiar dodac kiwi na wierzch i galaretke do srodka, dzieki za pomysl :-)mam nadzieje, ze smakuje rownie dobrze jak wyglada! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bylo pycha, zebralo mnostwo komplementow! dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Upiekłam, wyszło super. Wszystkich zaskoczyło i wszystkim bardzo smakowało. Polecam nie zdecydowanym polecam. Super

    OdpowiedzUsuń
  18. mój 6-letni syn uwielbia to ciasto umie zjeść 1\3 blachy sam w jedno po południe;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto super,sama taki piekę juz od dawna,,a dzieciaki za nim przepadają!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja ma trochę inny przepis,kremówke ubijam,i dodaje tęrzejąca zielona galaretke( roz.w 1 szkl.wody)i na górę jeszcze dwie galaretki zielone

    OdpowiedzUsuń