Sernik z czereśniami na zimno
Gdyby ktoś 20 lat temu zapytał mnie, do czego służą czereśnie, w pierwszej kolejności odpowiedziałabym, że do robienia kolczyków :) To było coś: paradować po ogrodzie w takich czerwonych kolczykach i móc czuć się jak prawdziwa dama :) Reszta czereśni, mniej uprzywilejowanych, lądowała oczywiście od razu w buzi.
Tym razem czereśnie wylądowały w serniku. Inspiracją był przepis z książeczki „Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, jednak jak to zwykle bywa, w trakcie przygotowywania wiele rzeczy pozmieniałam, m.in. zwykły kruchy spód (za którym w sernikach nie przepadam) zastąpiłam czekoladowymi ciasteczkami. Pycha :)
SERNIK Z CZEREŚNIAMI NA ZIMNO
spód:
160g kruchych, czekoladowych ciastek,
50g masła + trochę do wysmarowania formy
masa serowa:
750g mielonego twarogu,
100 ml śmietanki kremówki,
100g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
20g żelatyny
dodatkowo:
750g czereśni,
1 galaretka wiśniowa
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć folią aluminiową, boki natłuścić masłem. Ciastka zmielić na proszek, wymieszać ze stopionym masłem i wyłożyć nim dno formy. Włożyć do lodówki.
W tym czasie umyć i wydrylować czereśnie. Żelatynę wymieszać z pół szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie, cały czas miksując, dodać cukier, cukier wanilinowy i stopniowo twarożek. Garnuszek z żelatyną włożyć do większego naczynia wypełnionego wrzątkiem i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodawać do niej po trochę masy serowej, cały czas mieszając (w sumie 4-5 łyżeczek; chodzi o to, by ciepła żelatyna nie zbiła się potem w kłaczki). Przelać ją do reszty masy i szybko zmiksować. Dodać połowę czereśni i wymieszać łyżką. Wylać na przygotowany wcześniej spód i wygładzić powierzchnię.
Włożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wrzątku i zostawić do lekkiego stężenia. Czereśnie przekroić na połówki i ułożyć je na serniku. Przestrzenie pomiędzy owocami wypełnić lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na kolejne 2 godziny.
16 komentarze
Sernik wygląda wspaniale :) A czereśnie... cały rok na nie czekam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
pysznie wygląda, serniki na zimno uwielbiam
OdpowiedzUsuńPyszny musi być:)
OdpowiedzUsuńNo i pysznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńKupiłam czereśnie, by zrobić sernik i zrezygnowałam. A teraz, kiedy patrzę na Twój, bardzo żałuję!
OdpowiedzUsuńjejku...wygląda taaaak bosko:)))
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Lubię zarówno sernik na zimno, jak i czereśnie, więc idealnie trafia w mój smak.
OdpowiedzUsuńZawitałam dziś na Twojego bloga i już wiem, że na pewno tu zostanę na dłużej. Pozdrowienia dla autorki!
OdpowiedzUsuńpiękny serniczek.czereśnie kocham, więc tym bardziej podoba mi się;)
OdpowiedzUsuńJa do dziś uważam, że i do robienia kolczyków służą;-)
OdpowiedzUsuńA sernik smakowicie się prezntuje!
Świetne ciasto, dotychczas robiliśmy mało rzeczy z czereśniami... A ciasteczkowy spód w serniku to jest to!
OdpowiedzUsuńjakie cudo~!!!!! pyszność. Super są te przepisy! :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak- z tego przepisu, dostosowując go odpowiednio do swojej tortownicy, robiłam sernik już milion razy, we wszystkich możliwych kombinacjach, z powidłami, z owocami, galaretką, piankami... Mam dalej wymieniać? :) Więc ogłaszam- PRZEPIS MIRABELKI JEST JEDYNY I SŁUSZNY I TYLKO WEDŁUG NIEGO NALEŻY ROBIĆ SERNIK NA ZIMNO. Pozdrawiam Mirabelko, jesteś mój Miszczu! ;)
OdpowiedzUsuńOj :) Nawet nie wiesz, jak mi miło, czytając taki komentarz :) Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis na aż tyle sposobów :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Mmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńA czereśniowe kolczyki też nosiłam - szczyt dziecięcej mody :)
To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?
OdpowiedzUsuń