Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki ziemniaczano-szpinakowe z twarożkiem

By 16:57 , ,

Sama nie wiem od czego zacząć. Czy od tego, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że z młodych ziemniaków również można robić placki ziemniaczane? Czy od tego, że szukając potrawy ze szpinakiem do akcji wedelki, trafiłam na przepis na placki ziemniaczano-szpinakowe w gazetce „To jest pyszne” (1/2011)? Czy od tego, że jak zwykle nakombinowałam, używając młodych ziemniaków i wprowadzając parę modyfikacji, bo ciekawa byłam, jak takie placki mogą smakować? Czy od tego, że za późno wybrałam się dziś na nasz borkowski bazarek, bo gdy przyszłam, zobaczyłam już tylko puste skrzynki po świeżym szpinaku i musiałam zadowolić się mrożonym?
Tak czy siak, finał był taki, że placki wyszły pyszne, delikatne, chyba najlepsze jakie jadłam, a ziołowy serek fantastycznie do nich pasował. :)


Photobucket

PLACKI ZIEMNIACZANO-SZPINAKOWE Z TWAROŻKIEM
300g mrożonego szpinaku w liściach,
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
2 jajka,
2 łyżki mąki,
250g twarożku,
3 łyżki śmietany,
ok. 5 łyżek mleka,
pół pęczka rzodkiewek,
szczypiorek lub zielona cebulka,
świeża mięta i szałwia (po 2-3 listki),
zioła prowansalskie (suszone),
sól i pieprz,
olej do smażenia

Szpinak rozmrozić i odcisnąć. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce i odcisnąć (młode zawierają dużo wody). Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziemniakami i szpinakiem. Wbić jajka, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć małe placki (powinno ich wyjść ok. 14-15 szt.). Gotowe placki układać na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Trzymać w cieple.

Twarożek zmiksować ze śmietaną i mlekiem. Rzodkiewkę i szczypiorek (bądź zieloną cebulkę) drobno pokroić. Większość dodać do serka, zostawiając trochę do dekoracji. Do serka dodać posiekaną miętę i szałwię oraz szczyptę ziół prowansalskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Placki podawać z twarożkiem.


Czas na szpinak!

Może zainteresuje Cię również

12 komentarze

  1. fajne placuszki, bardzo ciekawe to połączenie ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Super te placuszki, chodza za mna ostatnio placki ziemniaczane, ale szukalam jakiegos nowatorskiego sposobu na nie - no i mam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szczerze powiedziawszy to ja protestuję!!!
    u Grumków placki z ziemniaków, ja pół dnia chodzę a one za mną. a teraz takie pyszności u Ciebie;)
    co jak o ale dietę to ja chyba rzucę w ...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, jak ja dawno nie jadłam placków ziemniaczanych:) ale ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam:) i też myślałam, że placki ziemniaczane robi się tylko ze starych ziemniaków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki ziemniaczane ze szpinakiem - genialny pomysł! Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotkowe placuszki przygotowałaś!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne, cudne placuszki!
    pełne wakacyjnych wspomnień.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł :) Robiłam kiedyś placki ziemniaczane z cukinią, ale o szpinaku nie pomyślałam :) Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przed chwilą je robiłam !
    są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne!! dodalam ząbek czosnku do szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń