Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sezamowy kurczak i chutney z rabarbaru

By 13:19 , ,

To jeszcze nie koniec tegorocznego „rabarbarowania”. Tym razem ponownie jako dodatek do mięsa, lecz w postaci aromatycznego chutney’u z dodatkiem karmelizowanej cebuli, imbiru i goździków. Jest pyszny!
A do tego kurczak w sezamowej otoczce, kuskus i sałata. Efektownie i wcale nie tak bardzo czasochłonnie :)
Przepis znalazłam w majowym wydaniu gazety „Moje Gotowanie” i trochę go zmodyfikowałam. Polecam!








SEZAMOWY KURCZAK
(4 porcje)

  • 4 niewielkie filety z piersi kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • 5 łyżek jasnego sezamu (zwykłego),
  • 3 łyżki czarnego sezamu,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec obtoczyć w wymieszanych razem ziarnach sezamu. Smażyć na patelni na niewielkim ogniu, po kilka minut z każdej strony.


CHUTNEY Z RABARBARU

  • 600g rabarbaru,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 5 łyżek cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 2 goździki,
  • pieprz cayenne,
  • sól

Z łodyg rabarbaru odciąć końcówki, resztę pokroić na nieduże kawałki. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie wsypać cukier i smażyć, mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodać rabarbar, sok z cytryny, imbir, zmiażdżone goździki i pół łyżeczki pieprzu cayenne. Dusić na małym ogniu ok. 20-25 minut, aż rabarbar zmięknie i się rozpadnie. Doprawić niewielką ilością soli i w razie potrzeby, cukrem albo pieprzem cayenne (według uznania).
Gotowy chutney warto odstawić na 2-3 godziny celem „przegryzienia się” (jego smak jest wtedy lepszy), a przed podaniem ponownie podgrzać.


Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Nie jestem entuzjastka laczenia owocow i mies, ale ten kurczak bardzo sie do mnie usmiecha :) Podoba mi sie taka nietypowa panierka!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor tego chutneya (-u ?) :) a ja lubię nietypowe zestawienia, zresztą rabarbar wygląda jak seler naciowy, nie jest słodki, można go uznać za kwaśne warzywko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładny kolor tego chutney'a. Kurczak też apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. intrygujące połączenie - chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo pyszny zestaw, kurczak w fajnej panierce i chutney z rabarbaru, palce lizac:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super zestaw obiadkowy, bardzo mi się podoba. Panierka cudna!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie i rabarbar mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. o rany, o rety!
    kura w sezamie... i taki chutney!
    po prostu pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smacznie to wygląda, ten kurczak bardzo apetyczny, do tego rabarbaru muszę się przekonać i na pewno spróbuję :)
    zapraszam do mnie www.slodkiislony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. To przepis na cztery osoby, tak? Brzmi nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na 4 osoby. Już dopisuję, co by nie było niejasności :)

      Usuń