Sezamowy kurczak i chutney z rabarbaru
To jeszcze nie koniec tegorocznego „rabarbarowania”. Tym razem ponownie jako dodatek do mięsa, lecz w postaci aromatycznego chutney’u z dodatkiem karmelizowanej cebuli, imbiru i goździków. Jest pyszny!
A do tego kurczak w sezamowej otoczce, kuskus i sałata. Efektownie i wcale nie tak bardzo czasochłonnie :)
Przepis znalazłam w majowym wydaniu gazety „Moje Gotowanie” i trochę go zmodyfikowałam. Polecam!
SEZAMOWY KURCZAK
(4 porcje)
- 4 niewielkie filety z piersi kurczaka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- 5 łyżek jasnego sezamu (zwykłego),
- 3 łyżki czarnego sezamu,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec obtoczyć w wymieszanych razem ziarnach sezamu. Smażyć na patelni na niewielkim ogniu, po kilka minut z każdej strony.
CHUTNEY Z RABARBARU
- 600g rabarbaru,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 5 łyżek cukru,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 2 goździki,
- pieprz cayenne,
- sól
Z łodyg rabarbaru odciąć końcówki, resztę pokroić na nieduże kawałki. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie wsypać cukier i smażyć, mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodać rabarbar, sok z cytryny, imbir, zmiażdżone goździki i pół łyżeczki pieprzu cayenne. Dusić na małym ogniu ok. 20-25 minut, aż rabarbar zmięknie i się rozpadnie. Doprawić niewielką ilością soli i w razie potrzeby, cukrem albo pieprzem cayenne (według uznania).
Gotowy chutney warto odstawić na 2-3 godziny celem „przegryzienia się” (jego smak jest wtedy lepszy), a przed podaniem ponownie podgrzać.
11 komentarze
Nie jestem entuzjastka laczenia owocow i mies, ale ten kurczak bardzo sie do mnie usmiecha :) Podoba mi sie taka nietypowa panierka!
OdpowiedzUsuńpiękny kolor tego chutneya (-u ?) :) a ja lubię nietypowe zestawienia, zresztą rabarbar wygląda jak seler naciowy, nie jest słodki, można go uznać za kwaśne warzywko:)
OdpowiedzUsuńŁadny kolor tego chutney'a. Kurczak też apetyczny.
OdpowiedzUsuńintrygujące połączenie - chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny zestaw, kurczak w fajnej panierce i chutney z rabarbaru, palce lizac:)
OdpowiedzUsuńSuper zestaw obiadkowy, bardzo mi się podoba. Panierka cudna!:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie i rabarbar mniam.
OdpowiedzUsuńo rany, o rety!
OdpowiedzUsuńkura w sezamie... i taki chutney!
po prostu pierwsza klasa.
Bardzo smacznie to wygląda, ten kurczak bardzo apetyczny, do tego rabarbaru muszę się przekonać i na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie www.slodkiislony.blogspot.com
To przepis na cztery osoby, tak? Brzmi nieziemsko!
OdpowiedzUsuńTak, na 4 osoby. Już dopisuję, co by nie było niejasności :)
Usuń