Obsługiwane przez usługę Blogger.

"Bezpieczna" brokułowa sałatka z pieczarkami i serem pleśniowym

By 17:55

Bardzo chciałam wziąć udział w kolejnym zaproszeniu do ”Baru Sałatkowego” Peli, ale przygotowanie „bezpiecznej” sałatki na literę „B” nie było proste. Należę do osób, które nie popadły w warzywną panikę po tej całej akcji z E. coli i ochoczo wspieram polskie rolnictwo codziennie żywiąc się ogórkami, pomidorami, rzodkiewką i wszelaką inną surowizną. Nadmienię, że żyję i mam się dobrze ;)
Jednak wszystkie sałatki na „B”, które chciałam przygotować, zawierały przynajmniej jeden surowy składnik...
No ale – koniec końców – „bezpieczna” sałatka ze składników poddanych obróbce termicznej jest. I do tego bardzo smaczna :)


Photobucket

BROKUŁOWA SAŁATKA Z PIECZARKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
450g brokułów (świeżych lub mrożonych),
120g pieczarek,
pół puszki kukurydzy,
3-4 ogórki konserwowe,
mały kawałek pora,
100g sera pleśniowego (np. Lazur),
1 łyżeczka masła,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany,
1 łyżeczka soku z cytryny,
cukier, sól i pieprz

Brokuły ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.
Pieczarki oczyścić i pokroić na półplasterki. Podsmażyć na maśle.
Por drobno pokroić, przelać na sitku wrzątkiem i włożyć do miski. Dodać pieczarki, osączoną kukurydzę, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe i brokuły podzielone na małe różyczki. Na koniec wkruszyć ser.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić sokiem z cytryny, cukrem (pół łyżeczki), pieprzem i solą. Polać sałatkę i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.

Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo lubię takie sałatki, a jeszcze jak tam jest brokuł to rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie popadłam w warzywną panikę.

    OdpowiedzUsuń
  3. hehe, dobre z tym bezpieczeństwem xd
    ale sałatka... ba, nawet gdyby czymś zakażona, zjadłabym ze smakiem ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń