Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak jalfrezi

By 18:38 , , ,

Na to danie nie ma jednego słusznego przepisu, bo jest to po prostu indyjski pomysł na wykorzystanie resztek drobiu (kurczaka, indyka albo kaczki). Dodatek bobu także nie jest obowiązkowy – można go zastąpić fasolą albo dać takie warzywa jak cukinia, ziemniaki lub brokuły. Bez względu na zastosowane składniki, przyprawy sprawiają, że danie jest aromatyczne i bardzo smaczne :)



KURCZAK JALFREZI
(przepis na 4 porcje)
  • 500 g ugotowanego/upieczonego mięsa kurczaka,  
  • 300 g bobu, 
  • 1 duża cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 2 duże, dojrzałe pomidory, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina (użyłam octu z białego wina), 
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy, 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, 
  • ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry, 
  • ½ łyżeczki chili w proszku, 
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala, 
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy zmielonych w moździerzu, 
  • 3 łyżki oleju roślinnego, 
  • sól do smaku, 
  • listki kolendry (można zastąpić natką pietruszki)


W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować 5-6 minut, następnie odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i posiekać.
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
Na patelni ustawionej na dużym ogniu rozgrzać olej roślinny, zmniejszyć ogień, dodać kurczaka, cebulę i nasiona gorczycy. Smażyć kilka minut, a gdy kurczak zrumieni się z wierzchu, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć jeszcze minutę, uważając, żeby się nie przypalił.
Dodać paprykę, przecier pomidorowy, posiekane pomidory, kurkumę, kumin, nasiona kolendry, sproszkowane chili, garam masala, sól oraz ocet. Wymieszać i gotować 5 minut. Dodać bób i gotować jeszcze 4-5 minut.
Przed podaniem posypać potrawę listkami kolendry lub natką pietruszki.
Podawać z ryżem lub podpłomykami chapati.

(Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)




Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Super przepis :) I bardzo na czasie, bo mamy świeży bób :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy sposób na wykorzystanie bobu - lubię takie niebanalne propozycje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedliśmy takiego kurczaka i nam smakował;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy i bób i kurczaka, więc chętnie byśmy zjedli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie kminek tylko kmin (rzymski) i gdzie sie chyba zapodzial (świeży) imbir

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do kminu/kuminu to przyznaję rację, próbowałam ten przepis zanim rozkminiłam (:D), że w tej książeczce jest błąd w tłumaczeniu i z angielskiego "cumin" zrobili polski "kminek".
      Natomiast o imbirze nie ma w tym daniu ani słowa, aczkolwiek na pewno nie zaszkodzi go dodać :)

      Usuń