Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placuszki z rabarbarem i jabłkami

By 18:59 , ,

Gdy byłam mała, tak jak większość dziewczynek, prowadziłam pele-mele, czyli zeszyt z wieloma pytaniami, który dawało się różnym osobom aby na te pytania odpowiedziały. Pytania były w większości banalne, typu „Czy masz rodzeństwo?” albo „Jaka jest twoja ulubiona piosenka?”. Najwięcej kontrowersji wzbudzało zawsze pytanie „Miłość twojego życia?” ;)))
Jednym ze sztampowych pytań było też oczywiście „Twoja ulubiona potrawa?”. Pamiętam, że wśród często i gęsto wymienianych frytek, pizzy i hamburgerów pojawiały się także domowe naleśniki, racuchy i placki.
Placuszki z jabłkami to jedna z moich ulubionych potraw z dzieciństwa. Zawsze robiła je tylko mama. Tak się teraz zastanawiam, dlaczego nigdy takich placków nie podawali w szkole na stołówce? Skoro kucharkom chciało smażyć się setki naleśników z dżemem albo kleić górę pierogów, co im szkodziło zrobić takie placki (zamiast np. znienawidzonego jaja na twardo z sosem koperkowym;))?

Dziś, w Dzień Dziecka, pozwoliłam sobie trochę pofolgować i usmażyć takie placki. Puszyste, na kefirze, z jabłkami, rabarbarem i cynamonową nutą. Połowę białej mąki zamieniłam na pełnoziarnistą.
Bardzo lubię jeść takie placki również na zimno, ze szklanką mleka – chyba nawet bardziej, niż takie świeże i ciepłe ;)

Photobucket

PLACUSZKI Z RABARBAREM I JABŁKAMI
1 czubata szklanka mąki pszennej,
1 czubata szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
2 szklanki kefiru (400 ml),
2 jajka,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
pół łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody
4 nieduże łodygi rabarbaru,
2 średnie jabłka
+ olej do smażenia,
+ cukier puder do posypania

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z kefirem, mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i sodą na gęste ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką do ciasta.
Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na plasterki. Jabłka obrać, miąższ podzielić na nieduże kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na rozgrzany na patelni olej wylewać łyżką okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Mirabelko, dzięki Twoim wspomnieniom poczułam się młodsza o ładnych parę lat i przypominam sobie te różne pytania ;) pamiętam, że zeszytów miałam sporo, a im więcej ktoś miał pytań - tym lepiej :D to była zabawa... a ile dzieciak się dowiadywał o drugim, reeety! :) nie pamiętałam tylko nazwy, pele-mele, tak jakbym ją pierwszy raz słyszała, a pełno takich zeszytów prowadziłam :D słodko...

    lubię takie domowe placuszki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dałabym się pokroić za takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, jak dawno nie jadłam takich placuszków!
    koniecznie muszę je zrobic. o, w piątek będą idealne na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentują, muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. PYCHOTKA!!!Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń