Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa-krem z marchwi i pora z dodatkiem miodu

By 15:43 , , , ,

Zupa z miodem? To mnie zaintrygowało – do tego stopnia, że nie mogłam pozostać jej obojętna. Kupiłam pora i marchewki, z szafki wygrzebałam słoiczek miodu. Zrobiłam, zgodnie z planem. Na samym końcu, przed wlaniem finalnego, słodkiego składnika, drgnęła mi ręka. Czy to na pewno dobry pomysł?
A jednak! A jednak dobry, ba, wręcz świetny :) Miód złagodził smak zupy, która stała się delikatna i naprawdę pyszna. I - żeby nie było - wcale nie słodka, mdła czy dziwaczna w smaku.
Polecam :)
Ale jeśli zupa ma być podana na obiad smakowym konserwatystom, radzę im o tym miodzie nie mówić „przed faktem” – na pewno się nie domyślą, a zupa będzie im smakować ;)






ZUPA-KREM Z MARCHWI I PORA Z DODATKIEM MIODU
(4 porcje)

  • 1 średniej wielkości por,
  • 4 duże marchewki,
  • 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka miodu (ja dałam łagodny w smaku – akacjowy),
  • ok. pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne,
  • kilka łyżek śmietanki kremówki (opcjonalnie)
  • zielona cebulka, listki kolendry lub natka pietruszki

Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Marchewki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło, dodać oba warzywa i dusić na małym ogniu 5-10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać miód i pieprz cayenne do smaku. Dokładnie wymieszać.
Na talerzu każdą porcję udekorować śmietanką oraz zieleniną.

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Jakoś nigdy nie wpadłam na to, żeby zjeść zupę z miodem. A pomysł jest wyjątkowo kuszący. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądająca. Przez jakiś czas miałam fazę na różnego rodzaju zupy, ale odkąd zrobiło się ciepło jakoś mi przeszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To dopiero ciekawy pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mirabelko!!!Na Smakerze pojawił się ten przepis -ukradł Ci go niejaki "birek".Szczyt bezczelności-reaguj szybko na chamstwo!Pozdrawiam gorąco-jestem Twoją wierną fanką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mirabelko!
    Dzisiaj ktoś podle skopiował twój przepis na tą pyszną zupkę i zamieścił ją na Smakerze jako danie własnego autorstwa.
    zrób coś z tym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za te informacje. Jednak autorką przepisu na tę zupę jest Palooka ze Smakera - link podałam w przepisie - więc to jej dobrze byłoby zgłosić. I tu jest właśnie zasadnicza różnica - czym innym jest podanie przepisu z zaznaczeniem, skąd się go wzięło oraz zamieszczenie WŁASNEGO zdjęcia, a czym innym skopiowanie receptury i insynuowanie, jakoby samemu się ten przepis wymyśliło. Na dodatek znam birka na tyle (niestety...) że jestem pewna, że wcale tej zupy nie ugotował.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa z miodem pycha :) Ładnie wygląda ta Twoja.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie - ładny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł z posłodzeniem zupki miodem. Pewnie smakuje rewelacyjnie.
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń