Orientalny krem z groszku
Już dawno temu przekonałam się, jak świetnie smakuje zupa dyniowa z mlekiem kokosowym. Gdy więc zobaczyłam u chimerax przepis na krem z groszku z dodatkiem właśnie mleczka kokosowego, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Przepis jednak zapodział się w stercie innych i odnalazłam go dopiero niedawno.
Wypróbowałam i potwierdzam – pyszne! Od siebie dodałam do zupy pieprzu cayenne, który dodał delikatnej zupie pikantnego „pazura”. Polecam, bo to łatwy, szybki i bardzo smaczny przepis.
ORIENTALNY KREM Z GROSZKU
- 1 paczka mrożonego groszku (400g),
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- mała puszka mleka kokosowego,
- pieprz, sól, cukier,
- przyprawa curry,
- pieprz cayenne,
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie, ja nie dałam),świeża kolendra, ewentualnie natka pietruszki
Zagotować bulion, wsypać groszek i gotować na małym ogniu 12-15 minut, aż groszek będzie miękki. Zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, odrobiną curry i pieprzu cayenne. Wlać ¾ puszki mleka kokosowego i jeszcze raz zmiksować całość na gładki krem. Ponownie zagotować.
Po rozlaniu na talerze, zupę udekorować resztą mleka kokosowego.
Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami albo z ryżem (ja najbardziej lubię wersję z ryżem). Można posypać kolendrą / natką pietruszki albo podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
5 komentarze
Z kokosowym jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam na zielono i dziękuję za udział w zabawie:)
ciekawa jestem tego smaku
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy kremy, więc pewnie przyjdzie i czas na ten ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje z mleczkiem kokosowym.
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
nie przygotowywałam do tej pory zupy bagiennej na sposób orientalny. Najwyższy czas to zmienić :-)
OdpowiedzUsuń