Naleśnikowe sakiewki z farszem z porów
Elegancki, niebanalny obiad, cieszący zarówno oczy jak i podniebienie. Pikantny smak pora łamie delikatny sos beszamelowy. A wszystko w zgrabnym pakieciku...
Oryginalny przepis znalazłam w jednym ze starszych numerów magazynu PANI. Ja swój przepis trochę zmodyfikowałam (poniżej podając go w mojej wersji), dodając trochę więcej cukinii kosztem pora i więcej sosu beszamelowego.
Oryginalny przepis znalazłam w jednym ze starszych numerów magazynu PANI. Ja swój przepis trochę zmodyfikowałam (poniżej podając go w mojej wersji), dodając trochę więcej cukinii kosztem pora i więcej sosu beszamelowego.
NALEŚNIKOWE SAKIEWKI Z FARSZEM Z PORÓW
- 8 naleśników (przepis podstawowy - klik!),
- 250-400 g młodych porów,
- 250 g cukinii,
- 2 łyżki masła,
- 125 g sera ricotta,
- 8 liści grubego szczypioru lub cebulki dymki albo 'nitek' z pora
- ¾ szklanki mleka,
- 10 g masła,
- 10 g mąki,
- 2-3 łyżki startego parmezanu,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Pory i cukinię pokroić w cienkie paseczki. Lekko podsmażyć na maśle, tak żeby zmiękły, ale się nie zrumieniły.
W garnuszku stopić masło, wsypać mąkę i połączyć oba składniki. Powoli wlać mleko i mieszać intensywnie, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażone warzywa wymieszać z beszamelem i ricottą.
Naleśniki napełnić farszem z porów, formując „sakiewki”. Każdą przewiązać szczypiorkiem lub wstążką z pora. Udekorować cząsteczkami pomidorków koktajlowych i gałązkami tymianku.
Podawać od razu po przygotowaniu.
8 komentarze
ciekawy ten farsz :)
OdpowiedzUsuńSakiewki wygladaja bardzo smacznie, a polaczenie pora z ricotta mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńwow!wyglądają bosko!domyślam się,że tak samo smakują:)
OdpowiedzUsuńŚliczny sposób podania, bardzo efektowny Nie wiem czy z moich znaleśników coś takiego by wyszło, bo często mi się rwą;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSwietny przepis! Lubie pory, ale nie bardzo wiem, co znimi robic:)
OdpowiedzUsuńsmakowite te sakiewki:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tymi sakiewkami ;)
OdpowiedzUsuńSzukałam jakiegoś fajnego przepisu na wykorzystanie młodych porów i cukinii z mojej działki, ten przepis to strzał w dziesiątkę, zrobiłam i nie dość że wygląda jak z restauracji, to jeszcze jest bardzo smaczne! Pozdrawiam, Anna
OdpowiedzUsuń