Tajskie zielone curry z kurczaka
Przepisów na kurczaka z zieloną pastą curry znalazłam na necie sporo. Właściwie przy takiej potrawie można improwizować. Bazą jest oczywiście zielona pasta curry oraz mleko kokosowe, natomiast warzywa można dać takie, „jakie akurat ma się w lodówce”. Ja użyłam fasolki szparagowej i groszku, ale równie dobrze może być papryka, marchewka, malutkie kolby kukurydzy (tzw. baby corn) lub inne warzywa. Tak czy siak, danie wyjdzie pyszne ;)
Dodatek papryczki chili jest wskazany, jeśli lubimy pikantne potrawy. Ja dałam trochę chili i dla mnie było ok., ale dla mojej mamy jednak już ciut za ostre. Tak więc i tutaj jest możliwość improwizacji :)
Tajską zieloną pastę curry można kupić w hipermarketach i delikatesach na półkach z egzotycznymi artykułami. Można też zrobić ją samemu – przepis na nią podaje m.in. Komarka. Ja, póki co, posłużyłam się gotowcem, dzięki temu obiad „zrobił się” błyskawicznie.
TAJSKIE ZIELONE CURRY Z KURCZAKA
(dla 4 osób)
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 2/3 słoiczka tajskiej zielonej pasty curry,
- mała puszka mleka kokosowego,
- szklanka mrożonej fasolki szparagowej,
- 2/3 szklanki mrożonego groszku,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru,
- kawałek papryczki chili,
- pieprz i ewentualnie sól,
- listki kolendry
Na lekko osolony wrzątek wrzucić fasolkę i groszek. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, odcedzić i odstawić warzywa.
Cebulę pokroić w „piórka” i zeszklić w woku na oleju. Dodać imbir, posiekane chili (bez pestek) oraz pokrojone na paseczki mięso i smażyć do zrumienienia. Dodać pastę curry, wlać mleko kokosowe i wymieszać. Dodać warzywa i gotować razem 2-3 minuty. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane posiekanymi listkami kolendry.
8 komentarze
kurczaka w takiej niebanalnej formie lubię.
OdpowiedzUsuńale ten wstęp.. wyrzuc wszystkie te kłamstwa do kosza..
Pysznie wygląda to curry :) Zastosowanie mleczka kokosowego bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńGłowa do góry!
Pozdrawiam:)
kurczaka uwielbiam i lubie próbować go na różne sposoby
OdpowiedzUsuńFajny taki kurak na zielono :)
OdpowiedzUsuńKochana Mirabelko,
OdpowiedzUsuńjuż od dłuższego czasu chodzi za mną jakiś przepis z wykorzystaniem pasty curry. Intryguje mnie jednak czym różni się zielona od czerwonej? czy jedynie kolorem użytych do jej wykonania papryczek czy także ostrością? proszę o jakąś wskazówkę. serdecznie pozdrawiam
Pasty curry różnią się ostrością. Najmniej ostra jest żółta, potem zielona, a najbardziej ostra jest czerwona. Przy czym pasty poszczególnych firm różnią się ostrością, tak więc nawet dwie zielone pasty od różnych producentów mogą mieć różną ostrość. Ja, o ile sobie przypominam, do tego dania użyłam pasty Tao Tao i ona wg mnie jest raczej łagodna :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńa 2/3 pasty zielonej curry ale z jakiej wielkości opakowania? 2/3 z 400g? :D
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pasty curry sprzedawane są w małych słoiczkach. W Polsce nie spotkałam się z 400 gramowymi słoikami curry, ale może są takie w innych krajach, dlatego doprecyzuję - chodzi o 100 g słoiczek :)
Usuń