Ciasto czekoladowe z bakaliami
Co jest lepsze niż kawałek czekolady?
Świeżo upieczone ciasto z kawałkami czekolady :)
A jeśli jeszcze do tego znajdziemy w nim rodzynki, orzechy i żurawinę, otrzymamy idealne ciasto na „czekoladowego głoda” dopadającego nas w środku tygodnia.
Przepis wzięłam od kucharzytrzech i lekko go zmodyfikowałam, dopasowując ilość ciasta do mniejszej formy.
Ciasto wyszło mi trochę mało zwięzłe i lekko rozpadające się, ale w smaku jest po prostu przepyszne i zdecydowanie wynagradza ten mały mankament :)
ciasto czekoladowe z bakaliami
CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI
- 130 g miękkiego masła,
- 75 g cukru,
- 3 roztrzepane jajka,
- 170 g mąki,
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżeczki kakao,
- 1 tabliczka (100 g) grubo posiekanej gorzkiej czekolady,
- mała garść rodzynek,
- mała garść suszonej żurawiny,
- mała garść posiekanych orzechów włoskich
W misce utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i krótko zmiksować – do połączenia składników. Na koniec wsypać czekoladę i bakalie i wymieszać ciasto łyżką.
Przelać do niedużej formy (24 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 45-50 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem; nie powinno być na nim śladu surowego ciasta, co najwyżej trochę stopionej czekolady).
10 komentarze
Lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńOch ja właśnie takie lekko rozpadające się lubię... :) Z resztą, mało jest rzeczy, których nie lubię! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmniam!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho! Czekoladowe sa przepyszne, to się zgadza :)
OdpowiedzUsuńale smakowite ciacho :D
OdpowiedzUsuńJak widzę ostatnio na blogach często gości ciasto czekoladowe.. chyba wszystkim udzielił się taki klimat, spokojnie.. TY nie jesteś sama ;-D Właśnie pomyślałam sobie o takim pysznym czekoladowym cieście.. mniam!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Tą żurawiną w czekoladowym cieście kupiłaś mnie na dobre :D
OdpowiedzUsuńMuszę je sobie zapisać, chociaż teraz na wiosnę jakoś apetyt na czekoladę mniejszy...
Takie ciasta są jednymi z najpyszniejszych...
OdpowiedzUsuńMirabelko, bardzo się cieszę, że skorzystalaś z przepisu i Ci smakuje :)) Pozdrawiam czekoladowo :))
OdpowiedzUsuńa czekoladowe ciacha to ja zawsze;))
OdpowiedzUsuń