Kiełkuję sobie ;)
Odrywając się na chwilę od słodkich karnawałowych faworków, oponek, rozetek i pączków, chciałam poruszyć dziś temat z zupełnie innej beczki, bo dotyczący kiełków. Do tej pory zdarzało mi się tylko wysiewać rzeżuchę na talerzyku wyłożonym mokrą watą, ale odkąd niedawno mama kupiła kiełkownicę, dopadło nas kiełkowe szaleństwo ;) Na pierwszy rzut wysiałam kiełki słonecznika i rzodkiewki. Wszystko zostało zjedzone i wczoraj wysiałam kolejne: tym razem soczewicy i czerwonej kapusty.
Kiełki najczęściej dodaję do kanapek, ale zrobiłam też kilka sałatek, które – mam nadzieję – uda mi się tu w najbliższym czasie zamieścić.
Uważam, że kiełki są idealne na tę porę roku, kiedy nasz organizm jest osłabiony po zimie, a na straganach nie ma jeszcze wiosennych, gruntowych warzyw. Nie sposób wymienić jednym tchem ich zbawiennego dla naszego organizmu składu, bo gdy zaczęłam o nich czytać, doszłam do wniosku, że zawierają chyba wszystko, co dobre: mnóstwo witamin, makro- i mikroelementów, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, wartościowe białka... :)
Na pierwszy ogień – nieco improwizowana sałatka.
sałatka z pieczonym indykiem i kiełkami |
SAŁATKA Z PIECZONYM INDYKIEM I KIEŁKAMI
- pół główki sałaty lodowej,
- pół marchewki,
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki,
- trochę pieczonego indyka (u mnie został z obiadu z poprzedniego dnia),
- kiełki słonecznika,
- kiełki rzodkiewki,
sos:
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki „sosiku” spod pieczonego indyka,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałeczki. Marchewkę obrać i pokroić w zapałkę. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Ułożyć warstwami: sałata, marchewka, kukurydza, indyk, kiełki.
Składniki sosu wymieszać razem i polać nim sałatkę.
Druga propozycja to nie sałatka, ale szybka przekąska. Pomysł z forum Gazety.pl.
JOGURT Z MIODEM I KIEŁKAMI
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie grecki),
- 1 łyżka miodu,
- trochę kiełków (u mnie kiełki rzodkiewki)
W szklance ułożyć warstwowo: jogurt, miód i kiełki. Zjadać. Koniec ;)
jogurt z miodem i kiełkami |
8 komentarze
Ja też lubię kiełki, szczególnie rzodkiewki, a jest ich tyle różnych - w poniedziałek przejdę się na targ po jakieś nietypowe :)I zrobię pewnie kolejną sałatkę z ich udziałem
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
też się noszę z zamiarem zakupu kiełkownicy :) fajna sałatka
OdpowiedzUsuńkiełki lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńlucerny i słonecznika to moje ulubione :))) choć nie pogardzę tymi z brokuła, rzeżuchy czy fasoli mung :D
Twój przepis mi przypomniał, że muszę nastawić nową porcję w kiełkownicy :D
pozdrawiam ciepło!
uwielbiam ten ostry smak kiełków. przez Ciebie mam na nie ochotę :-)))
OdpowiedzUsuńTeż mam chęć pokiełkować:)
OdpowiedzUsuńkiełki słonecznika to moje ulubione kiełki, dawno ich nie siałam, w sumie odkąd mieszkam w stolicy nie hodowałam żadnych kiełków :(
OdpowiedzUsuńKiełkownica to super wynalazek, a kiełki - wręcz "SuperPokarm"! Jestem jak najbardziej ZA! :D
OdpowiedzUsuńWprawdzie kielkownicy nie lubie zbytnio (i jakis czas temu sie jej pozbylam), za to kielki robie bardzo regularnie, od nastu juz lat (metoda 'sloikowa' ;)). Najczesciej goszcza jako dodatek do salatek, kanapek czy sokow warzywnych. Jogurt z miodem i kielkami rowniez : http://www.beawkuchni.com/2009/03/wiosennie-kiekowo-sniadaniowo.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!