Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z komosą ryżową, grillowanym halloumi i granatem

By 14:30 , ,

Zarówno ja, jak i M. przepadamy za grillowanym cypryjskim serem halloumi. Do tej pory na blogu opublikowałam przepis na wegeburgery z halloumi, sałatkę z pomidorów i halloumi oraz sałatkę z kaszą bulgur, halloumi i wiśniami.
Niedawno przygotowałam kolejną wersję sałatki z grillowanym halloumi, tym razem używając komosy ryżowej (czyli quinoa), rukoli i pestek granatu. Z tej ilości składników wyszły mi 2 dość duże porcje, które idealnie sprawdziły się jako danie obiadowe w upalny, letni dzień.

 
 
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, GRILLOWANYM HALLOUMI I GRANATEM
(przepis na 2-3 porcje)
  • 150 g komosy ryżowej (quinoa),
  • 1 opakowanie (225 g) sera halloumi,
  • 1 duża garść rukoli,
  • 2 garści pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki pestek granatu,
  • po kilka listków natki pietruszki i mięty,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz
 
Kaszę quinoa ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jeśli quinoa jest już miękka, a nie wchłonęła całego płynu, odsączyć ją na sitku.
Ser halloumi pokroić na 1/2 cm plastry. Rozgrzać patelnię grillową, natłuścić ją odrobiną oliwy i zgrillować halloumi z obu stron, ostrożnie obracając.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Natkę i miętę posiekać.
Wymieszać 2-3 łyżki oliwy z 1 łyżką soku z cytryny, dodać miód, doprawić solą i pieprzem.
Ugotowaną komosę delikatnie wymieszać z rukolą, ziołami, pomidorkami i serem halloumi. Polać przygotowanym dressingiem i posypać pestkami granatu.
 
 
 


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze