Sałatka z komosą ryżową, grillowanym halloumi i granatem
Zarówno ja, jak i M. przepadamy za grillowanym cypryjskim serem halloumi. Do tej pory na blogu opublikowałam przepis na wegeburgery z halloumi, sałatkę z pomidorów i halloumi oraz sałatkę z kaszą bulgur, halloumi i wiśniami.
Niedawno przygotowałam kolejną wersję sałatki z grillowanym halloumi, tym razem używając komosy ryżowej (czyli quinoa), rukoli i pestek granatu. Z tej ilości składników wyszły mi 2 dość duże porcje, które idealnie sprawdziły się jako danie obiadowe w upalny, letni dzień.
(przepis na 2-3 porcje)
- 150 g komosy ryżowej (quinoa),
- 1 opakowanie (225 g) sera halloumi,
- 1 duża garść rukoli,
- 2 garści pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki pestek granatu,
- po kilka listków natki pietruszki i mięty,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- sól i pieprz
Ser halloumi pokroić na 1/2 cm plastry. Rozgrzać patelnię grillową, natłuścić ją odrobiną oliwy i zgrillować halloumi z obu stron, ostrożnie obracając.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Natkę i miętę posiekać.
Wymieszać 2-3 łyżki oliwy z 1 łyżką soku z cytryny, dodać miód, doprawić solą i pieprzem.
Ugotowaną komosę delikatnie wymieszać z rukolą, ziołami, pomidorkami i serem halloumi. Polać przygotowanym dressingiem i posypać pestkami granatu.
1 komentarze
Wspaniała☺
OdpowiedzUsuń