Obsługiwane przez usługę Blogger.

Frittata z kwiatami cukinii i ricottą

By 22:14 , ,

A oto drugi w tym sezonie przepis wykorzystujący kwiaty cukinii. O kwiatach cukinii nieco więcej napisałam tutaj, przy okazji przepisu na gnocchi z ricotty z kwiatami cukinii. 
Kwiaty cukinii, choć bardzo delikatne w smaku, są niezwykle dekoracyjnym składnikiem potraw. Świetnie zaprezentowały się na przykład w takiej oto frittacie, gdzie doskonale zgrały się z duszonym w maśle porem i kremowym serkiem ricotta. 
Taka frittata to idealne weekendowe śniadanie na dwóch osób :)



FRITTATA Z KWIATAMI CUKINII I RICOTTĄ
(przepis na 2 porcje)
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki mleka,
  • 5-7 kwiatów cukinii,
  • 100 g sera ricotta,
  • 10 cm kawałek pora,
  • 1 cebulka dymka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Jajka roztrzepać w miseczce z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. 
Kwiaty cukinii umyć pod bieżącą wodą.
Cebulkę dymkę posiekać, pora pokroić w krążki, cukinię pokroić w drobne kawałki.
Na średniej wielkości patelni (ok. 18 cm średnicy) stopić masło. Dodać por i białą część cebulki dymki. Dusić na niewielkim ogniu ok. 2-3 minuty, aż por zmięknie. Dodać cukinię i nadal dusić, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka (ok. 8-10 minut). Wlać mieszaninę jajek i mleka, delikatnie przemieszać i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie powierzchnię jeszcze płynnych jajek posypać zieloną częścią cebulki dymki, następnie ułożyć kwiaty cukinii, a pomiędzy nimi ser ricotta.
Patelnię wstawić do piekarnika i piec do momentu ścięcia się jajek (ok. 20 minut).


(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Jaki Pani kupuje serek ricotta? Czy ma taką konsystencję jak serek kremowy np. Piatnica czy raczej jest zbity jak twaróg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję ten lidlowy, jest konsystencji serka kremowego :)

      Usuń
  2. Najbardziej malownicza frittata, jaką widziałam :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. zastanawiam się jak te kwiaty smakują

    OdpowiedzUsuń