Sezamowa sałatka z groszku cukrowego, marchewki i papryki
Groszek cukrowy pierwszy raz zasiany w tym roku na działce obrodził nadspodziewanie dobrze. Poczyniłam już spore zapasy do zamrażarki, a tymczasem możecie spodziewać się na blogu serii przepisów z wykorzystaniem groszku cukrowego. Uwielbiam smak tych słodkich strączków - kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to zajadałam się nimi, świeżo zerwanymi z krzaka.
Groszek cukrowy jest także bardzo popularny w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej jako składnik zup, dan głównych, krótko podsmażanych warzyw i szybkich sałatek.
Sałatka, którą Wam dzisiaj proponuję, inspirowana jest właśnie kuchnią Azji. Gotowane na parze warzywa zachowują swoje cenne wartości odżywcze, a olej sezamowy i sos sojowy nadają im oryginalnego smaku. Ta sałatka idealnie sprawdzi się jako lekki posiłek do pracy lub kolację.
SEZAMOWA SAŁATKA Z GROSZKU CUKROWEGO, MARCHEWKI I PAPRYKI
(przepis na 2 porcje)
- 200 g groszku cukrowego,
- 3 marchewki,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżka sezamu
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje i zacznie ładnie pachnieć.
Z groszku cukrowego odciąć ogonki i usunąć ewentualne łyko. Paprykę pokroić w grube paski. Marchewki obrać, pokroić w grube, ukośne plastry, a następnie każdy plaster przekroić na 2-3 słupki.
Do dużego garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, włożyć wkład do gotowania na parze, na wkład wyłożyć kolejno marchewkę, paprykę i groszek (jedno na drugim). Gotować pod przykryciem ok. 10-12 minut - warzywa powinny być al dente, czyli lekko chrupiące.
Ugotowane warzywa przełożyć do miski, skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, delikatnie wymieszać. Na koniec posypać sezamem.
WERSJA NA THERMOMIX
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje i zacznie ładnie pachnieć.
Z groszku cukrowego odciąć ogonki i usunąć ewentualne łyko. Paprykę pokroić w grube paski. Marchewki obrać, pokroić w grube, ukośne plastry, a następnie każdy plaster przekroić na 2-3 słupki.
Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej kolejno marchewkę, paprykę i groszek (jedno na drugim). Gotować na parze 14 min/Varoma/obr. 1 - warzywa powinny być al dente, czyli lekko chrupiące.
Ugotowane warzywa przełożyć do miski, skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, delikatnie wymieszać. Na koniec posypać sezamem.
1 komentarze
Kocham groszek cukrowy :) Sałatka idealna dla mnie.
OdpowiedzUsuń