Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z cukinii z łososiem teriyaki i grosziem cukrowym

By 10:09 , ,

Cukinia obrodziła w tym roku - podobnie jak w ubiegłym - wyjątkowo mocno na mojej działce. Szukając nowych inspiracji na potrawy z cukinią, przypomniałam sobie o obieraczce julienne, którą zakupiłam już jakiś czas temu, po czym zaległa na dnie szuflady z kuchennymi "przydasiami". Wybór padł więc na makaron z cukinii, który przygotowałam w azjatyckim stylu - z łososiem teriyaki oraz groszkiem cukrowym (również z własnej działki) :) 
Było pysznie! Bardzo spodobała mi się idea cukiniowego makaronu, który - choć nie smakuje jak ten normalny - jest naprawdę smaczny i pozwala na stworzenie oryginalnych potraw nawet z pozoru nudnej cukinii ;)


MAKARON Z CUKINII Z ŁOSOSIEM TERIYAKI I GROSZKIEM CUKROWYM 
(przepis na 2 porcje) 
łosoś teriyaki: 
  • 300 g filetu z łososia, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego, 
  • ½ łyżeczki startego imbiru, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ¼ łyżeczki sosu sriracha lub mielonego chili, 
  • 1 cebulka dymka sezamowy 

makaron z cukinii: 
  • duża garść groszku cukrowego, 
  • 1 średnia cukinia, 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka startego imbiru, 
  • 1 cebulka dymka, 
  • 2 łyżeczki nasion sezamu, 
  • ćwiartki limonki do skropienia 

Łosoś teriyaki: Wymieszać razem sos sojowy, ocet ryżowy, miód, olej sezamowy, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sriracha i pokrojoną w cienkie krążki cebulkę dymkę. Z łososia usunąć skórę, mięso ułożyć w misce, polać marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 15 minut. 
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Łososia ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić 1 łyżką marynaty i piec 15 minut. 

W tym czasie przygotować makaron z cukinii: Cukinię pokroić w cienkie nitki za pomocą mandoliny albo obieraczki julienne, odstawić. 
Ze strączków groszku cukrowego odciąć końcówki i usunąć ewentualne łyko, strączki pokroić ukośnie na 2-3 części. 
Sezam uprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki, odstawić. 
Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną w krążki cebulkę dymkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i starty imbir. Smażyć na małym ogniu 30 sekund, następnie dodać groszek cukrowy i 5 łyżek wody. Dusić 2-3 minuty, następnie dodać makaron z cukinii. Gotować, mieszając, kolejne 3-4 minuty, aż makaron zmięknie, ale się nie rozgotuje (powinien być al dente). Upieczonego łososia podzielić na mniejsze kawałki za pomocą widelca. 
Do cukiniowego makaronu dodać łososia, całość skropić olejem sezamowym i delikatnie wymieszać. 
Potrawę podawać posypaną sezamem, wraz z ćwiartkami limonki do skropienia.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Najlepszy przepis jaki znalazłem w tym roku. Jest idealny bez modyfikacji, a to mi się rzadko zdarza...

    OdpowiedzUsuń