Makaron z cukinii z łososiem teriyaki i groszkiem cukrowym
Cukinia obrodziła w tym roku - podobnie jak w ubiegłym - wyjątkowo mocno na mojej działce. Szukając nowych inspiracji na potrawy z cukinią, przypomniałam sobie o obieraczce julienne, którą zakupiłam już jakiś czas temu, po czym zaległa na dnie szuflady z kuchennymi "przydasiami". Wybór padł więc na makaron z cukinii, który przygotowałam w azjatyckim stylu - z łososiem teriyaki oraz groszkiem cukrowym (również z własnej działki) :)
Było pysznie! Bardzo spodobała mi się idea cukiniowego makaronu, który - choć nie smakuje jak ten normalny - jest naprawdę smaczny i pozwala na stworzenie oryginalnych potraw nawet z pozoru nudnej cukinii ;)
MAKARON Z CUKINII Z ŁOSOSIEM TERIYAKI I GROSZKIEM CUKROWYM
(przepis na 2 porcje)
łosoś teriyaki:
- 300 g filetu z łososia,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- ½ łyżeczki startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- ¼ łyżeczki sosu sriracha lub mielonego chili,
- 1 cebulka dymka sezamowy
makaron z cukinii:
- duża garść groszku cukrowego,
- 1 średnia cukinia,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 cebulka dymka,
- 2 łyżeczki nasion sezamu,
- ćwiartki limonki do skropienia
Łosoś teriyaki: Wymieszać razem sos sojowy, ocet ryżowy, miód, olej sezamowy, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sriracha i pokrojoną w cienkie krążki cebulkę dymkę. Z łososia usunąć skórę, mięso ułożyć w misce, polać marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Łososia ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić 1 łyżką marynaty i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować makaron z cukinii: Cukinię pokroić w cienkie nitki za pomocą mandoliny albo obieraczki julienne, odstawić.
Ze strączków groszku cukrowego odciąć końcówki i usunąć ewentualne łyko, strączki pokroić ukośnie na 2-3 części.
Sezam uprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki, odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną w krążki cebulkę dymkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i starty imbir. Smażyć na małym ogniu 30 sekund, następnie dodać groszek cukrowy i 5 łyżek wody. Dusić 2-3 minuty, następnie dodać makaron z cukinii. Gotować, mieszając, kolejne 3-4 minuty, aż makaron zmięknie, ale się nie rozgotuje (powinien być al dente). Upieczonego łososia podzielić na mniejsze kawałki za pomocą widelca.
Do cukiniowego makaronu dodać łososia, całość skropić olejem sezamowym i delikatnie wymieszać.
Potrawę podawać posypaną sezamem, wraz z ćwiartkami limonki do skropienia.
1 komentarze
Najlepszy przepis jaki znalazłem w tym roku. Jest idealny bez modyfikacji, a to mi się rzadko zdarza...
OdpowiedzUsuń