Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z groszkiem cukrowym w sosie pomarańczowym

By 22:08 , , , ,

Ten przepis to kolejny pomysł na wykorzystanie groszku cukrowego, który obrodził w tym roku na mojej działce. Kurczak w sosie pomarańczowym jest łatwy do przygotowania, idealny na szybki obiad w ciągu tygodnia. Doskonale smakuje podany z ryżem lub makaronem ryżowym. Danie to można dowolnie modyfikować: zamiast kurczaka można użyć filetów z piersi indyka, a zamiast groszku cukrowego - fasolkę szparagową lub różyczki brokułów, uprzednio podgotowane al dente w lekko osolonej wodzie.


KURCZAK Z GROSZKIEM CUKROWYM W SOSIE POMARAŃCZOWYM 
(przepis na 2 porcje) 
  • 300 g filetów z piersi kurczaka, 
  • 1 duża garść groszku cukrowego, 
  • 2 cebulki dymki, 
  • 3 plastry pomarańczy, 
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy, 
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • szczypta mielonego chili
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, 
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego, 
  • sól i pieprz 

Kurczaka pokroić w ok. 2 cm kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić. 
Groszek cukrowy umyć, usunąć końcówki i ewentualne łyko. 
Plastry pomarańczy pokroić w ćwiartki. Cebulkę dymkę pokroić w krążki.
W kubku wymieszać sok pomarańczowy razem ze skórką z pomarańczy, sosem sojowym, octem ryżowym, miodem, imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chili i skrobią kukurydzianą. 
W woku lub na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać groszek i smażyć na małym ogniu ok. 3-4 minuty, aż strączki zaczną mięknąć. Przełożyć je do osobnej miseczki. 
Na patelni rozgrzać drugą łyżeczkę oleju, wrzucić kurczaka i białą część cebulki dymki, smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać strączki groszku i smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż mięso zacznie się rumienić. Wlać sos pomarańczowy, dodać ćwiartki plastrów pomarańczy, dokładnie wymieszać z kurczakiem i groszkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować krótką chwilę, aż sos się zagęści. 
Podawać z ryżem, posypane zieloną częścią cebulki dymki. 


(inspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze