Kurczak z groszkiem cukrowym w sosie pomarańczowym
Ten przepis to kolejny pomysł na wykorzystanie groszku cukrowego, który obrodził w tym roku na mojej działce. Kurczak w sosie pomarańczowym jest łatwy do przygotowania, idealny na szybki obiad w ciągu tygodnia. Doskonale smakuje podany z ryżem lub makaronem ryżowym. Danie to można dowolnie modyfikować: zamiast kurczaka można użyć filetów z piersi indyka, a zamiast groszku cukrowego - fasolkę szparagową lub różyczki brokułów, uprzednio podgotowane al dente w lekko osolonej wodzie.
KURCZAK Z GROSZKIEM CUKROWYM W SOSIE POMARAŃCZOWYM
(przepis na 2 porcje)
- 300 g filetów z piersi kurczaka,
- 1 duża garść groszku cukrowego,
- 2 cebulki dymki,
- 3 plastry pomarańczy,
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta mielonego chili
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz
Kurczaka pokroić w ok. 2 cm kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Groszek cukrowy umyć, usunąć końcówki i ewentualne łyko.
Plastry pomarańczy pokroić w ćwiartki. Cebulkę dymkę pokroić w krążki.
W kubku wymieszać sok pomarańczowy razem ze skórką z pomarańczy, sosem sojowym, octem ryżowym, miodem, imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chili i skrobią kukurydzianą.
W woku lub na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać groszek i smażyć na małym ogniu ok. 3-4 minuty, aż strączki zaczną mięknąć. Przełożyć je do osobnej miseczki.
Na patelni rozgrzać drugą łyżeczkę oleju, wrzucić kurczaka i białą część cebulki dymki, smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać strączki groszku i smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż mięso zacznie się rumienić. Wlać sos pomarańczowy, dodać ćwiartki plastrów pomarańczy, dokładnie wymieszać z kurczakiem i groszkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować krótką chwilę, aż sos się zagęści.
Podawać z ryżem, posypane zieloną częścią cebulki dymki.
(inspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)
0 komentarze