Makaron z pesto rukolowo-pistacjowym i groszkiem cukrowym
Dzisiaj na moim stole jest 100% zielono. Są pistacje, rukola, a przede wszystkim delikatne, lekko chrupiące strączki groszku - lepiej i smaczniej już chyba być nie może :)
Taki obiad znakomicie poprawia nastrój :)
MAKARON Z PESTO RUKOLOWO-PISTACJOWYM I GROSZKIEM CUKROWYM
(przepis na 4 porcje)
- 80 g wyłuskanych, solonych pistacji,
- 30 g parmezanu,
- duża garść rukoli,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 3 cebule szalotki
- 100-120 ml oliwy,
- 2 garści groszku cukrowego,
- 350 g makaronu tagliatelle
50 g pistacji, starty parmezan, rukolę i czosnek włożyć do kielicha blendera, wlać oliwę i zmiksować na niezbyt jednolitą masę.
Strączki groszku cukrowego umyć, odciąć końcówki i ewentualne łyko. Szalotki pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać1-2 łyżki oliwy, wrzucić cebule i smażyć nia niewielkim ogniu przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać groszek cukrowy i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać ok. 1/4 szklanki wody i gotować bez przykrycia ok. 4-5 minut, aż woda odparuje, a strączki groszku zmiękną, ale pozostaną jędrne i delikatnie chrupiące.
W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzić i od razu połączyć z groszkiem, szalotką i pistacjowym pesto. Na koniec posypać pozostałymi, posiekanymi pistacjami.
0 komentarze