Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta z kurkami, cukinią i pomiorkami koktajowymi

By 10:52 , , , ,

Sezon na kurki w pełni, byłoby więc zbrodnią, gdyby przepis na choć jedną potrawę z udziałem tych grzybów nie pojawił się na blogu. Ja i M. uwielbiamy jajecznicę z kurkami albo makaron z kurkami, ale od czasu do czasu lubię przygotować coś wymagającego odrobinę więcej pracy. Tarta z kurkami i cukinią jest pyszna zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno w formie przekąski. 

Przy okazji polecam także przepis na tartę z kurkami i ricottą na cieście francuskim.


TARTA Z KURKAMI, CUKINIĄ I POMIDORKAMI KOKTAJOWYMI 
ciasto: 
  • 220 g mąki, 
  • 110 g masła, 
  • 4 łyżki zimnej wody, 
  • szczypta soli 

nadzienie: 
  • 200 g kurek, 
  • 1 mała cukinia, 
  • garść pomidorków koktajlowych, 
  • 2 jajka, 
  • 150 g śmietany 18%, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki masła, 
  • sól i pieprz, 
  • natka pietruszki 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. 
W tym czasie kurki starannie oczyścić z piasku i ziemi, większe sztuki pokroić na 2-3 części. Cebulę posiekać, cukinię pokroić w cienkie półplasterki. 
Na patelni stopić masło, dodać cebulę i dusić kilka minut na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać kurki, oprószyć je szczyptą soli, dusić kolejne 5 minut. Dodać cukinię, całość podsmażać jeszcze 4-5 minut, aż cukinia lekko zmięknie. 
Pomidorki koktajlowe przekroić na połowy. 
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut. 
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim kurki i cukinię. 
W misce roztrzepać jaja ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Powstałą masą zalać tartę. Na wierzchu ułożyć pomidorki. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut. Aby sprawdzić, czy tarta jest już upieczona, należy delikatnie rozgrzebać kawałek widelcem – jeśli jaja są ścięte, a nie płynne – tarta jest gotowa. 
Tartę podawać posypaną natką pietruszki.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze