Łosoś w sezamie grillowany z cytrynami
Grillowany łosoś skropiony sokiem z cytryny to - wydawałoby się - pyszny, choć dość oklepany temat. Nic bardziej mylnego! Ten przepis zdecydowanie odbiega od standardu, a wszystko za sprawą aromatycznej posypki i grillowanych cytryn. Posypka to wspaniały miks smaku sezamu, kopru włoskiego i koperku z nieco słodką nutą brązowego cukru. Z kolei grillowane cytryny karmelizują się i uwalniają swoją naturalną słodycz, dzięki czemu ich sok jest zdecydowanie bogatszy w smaku.
Zachęcam Was do wypróbowania tego skandynawskiego patentu na pyszny, letni obiad :)
ŁOSOŚ W SEZAMIE GRILLOWANY Z CYTRYNAMI
(przepis na 4 porcje)
- 4 kawałki filetu z łososia ze skórą (ok. 150 g każdy),
- sól,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 2 łyżki sezamu,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 cytryny
Filety z łososia oprószyć solą i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Nasiona kopru, sezam i brązowy cukier umieścić w kielichu blendera i rozdrobnić. Dodać koperek i wymieszać. Powstałą posypką natrzeć wierzch filetów.
Łososia grillować z obu stron na tradycyjnym grillu lub na delikatnie natłuszczonej patelni grillowej. Obok łososia na grillu lub patelni ułożyć połówki cytryn i opiekać, aż mocno się skarmelizują w miejscu przekrojenia.
Łososia podawać skropionego sokiem wyciśniętym z grillowanych cytryn.
(na podstawie przepisu z książki "Smaki z Fjällbacki" Camilli Läckberg)
10 komentarze
Bardzo lubię łososia i myślę, że w tej odsłonie też by mi smakował 😚
OdpowiedzUsuńidealnie danie na taką pogodę
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia w każdej postaci! Grillowany łosoś to bardzo smaczne danie!
OdpowiedzUsuńświetny jest ten łosoś, dzięki za przepis !
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie
OdpowiedzUsuńświetny przepis
OdpowiedzUsuńmmmm
OdpowiedzUsuńnie lubię łososia
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na obiad :D
OdpowiedzUsuńWow! Nie myślałam, że to danie może tak cudnie wyglądać. Może zrobię w przyszłym roku! Tymczasem zaczynam robić podsumowanie akcji ;)
OdpowiedzUsuń