Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wegeburgery z halloumi, grillowaną cukinią i pysznym sosem ;)

By 21:14 , , ,

Pyszne wegeburgery, których geneza powstania jest dość spontaniczna, żeby nie powiedzieć: prozaiczna, mianowicie porządki w lodówce. 
Miałam ja ser halloumi – cypryjski ser nieco podobny do naszego oscypka, idealny do grillowania. 
Miałam również resztkę ajvaru i restkę hummusu, pomieszałam jedno z drugim i powstał RE-WE-LA-CYJ-NY sos o wielowymiarowym smaku. Koniecznie musicie go spróbować, czy to jako dodatek do burgerów, czy jakiejkolwiek innej potrawy. Nie sądziłam, że połączenie tych dwóch past może tak dobrze smakować :) 
Bułki w tym wypadku są akurat kupne, ale jeżeli macie ochotę upiec, to do tych burgerów szczególnie polecam Wam przepis na bułki z ziarnami

Przy okazji polecam Wam również dwa inne przepisy na wegeburgery:  
burgery z fasoli  
burgery z migdałów, orzeszków i słonecznika

  Photobucket

WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z SEREM HALLOUMI, GRILLOWANĄ CUKINIĄ I SOSEM HUMMUS-AJVAR
(2 sztuki)
  • 2 bułki ziarniste,
  • 6 plastrów sera halloumi (ok. 200 g),
  • 3 łyżki ajvaru (domowej roboty lub kupionego), 
  • 3 łyżki hummusu (domowej roboty lub kupionego), 
  • 6 plastrów cukinii, 
  • 2 plastry czerwonej cebuli, 
  • 2 plastry sałaty, 
  • 2 plastry pomidora, 
  • oliwa 

Hummus wymieszać z ajvarem. 
Rozgrzać patelnię grillową i natłuścić ją niewielką ilością oliwy. Ułożyć na niej grube plastry sera halloumi i nieco cieńsze plastry cukinii i cebuli. Grillować na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. 
Bułki przeciąć na pół i opiec w piekarniku lub na patelni grillowej obok halloumi i cukinii. 
Na dolnych połówkach bułki rozsmarować połowę pasty z hummusu i ajvaru, nałożyć sałatę, następnie ser halloumi, cukinię, cebulę i pomidora. Górne połówki bułki posmarować pozostałą pastą z hummusu i ajvaru i nałożyć na burgery. 
Podawać od razu :)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Pyszności! Uwielbiam takie burgery. Smaczne i zdrowe zarazem. Świetna alternatywa dla zwyczajnych burgerów, których nie pamiętam kiedy jadłam. Od kiedy jestem wegetarianką zdecydowanie lepiej się czuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę pysznie☺

    OdpowiedzUsuń