Roladki schabowe nadziewane wątróbką
Bardzo smaczne roladki ze schabu, nadziewane smażoną wątróbka z cebulą. Doskonałe na każdą okazję - zarówno na codzienny, jak i odświętny obiad. Z oczywistych względów polecam zwłaszcza wielbicielom wątróbki... ;)
ROLADKI SCHABOWE NADZIEWANE WĄTRÓBKĄ
(przepis na 4 porcje)
- 4 kotlety schabowe bez kości,
- 200 g wątróbki,
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- szczypta ziół prowansalskich,
- 1 jajko do panierowania,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (najlepiej przez kawałek folii spożywczej). Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, odstawić.
Wątróbkę oczyścić, cebulę posiekać na kawałki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Gdy cebula lekko zmięknie, dodać wątróbkę i smażyć ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wątróbka powinna być rumiana z wierzchu i lekko różowawa w środku.
Cebulę z wątróbką zmiksować na pastę. Dodać natkę i 1 łyżkę bułki tartej, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Na każdym plastrze schabu rozsmarować po 1 czubatej łyżce nadzienia, następnie zwinąć mięso, formując zgrabne roladki. Roladki ułożyć na płaskiej tacy lub talerzu, odstawić do zamrażalnika na 30 minut (dzięki temu zachowają swój kształt podczas smażenia).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Roladki wyjąć z zamrażalnika, panierować je kolejno w mące, roztrzepanym jajkui bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na oleju, na średnim ogniu. Gdy roladki będą już złocistobrązowe, przenieść je na żaroodporną tacę lub do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut, żeby upiekły się w środku.
Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
14 komentarze
Świetny przepis. Nie jadłam nigdy takich roladek.Co prawda średnio lubię wątróbkę, ale myślę, że w takiej wersji mogłaby mi bardziej posmakować. Na pewno przetestuję przepis :)
OdpowiedzUsuńa czym innym mogłabym je nadziewać? Nie przepadam za wątróbką
OdpowiedzUsuńPolecam Ci zatem inne przepisy na roladki schabowe - np. roladki nadziewane orzechami i chrzanem http://www.mirabelkowy.pl/2014/04/roladki-schabowe-nadziewane-orzechami-i.html oraz roladki schabowe z grzybami http://www.mirabelkowy.pl/2015/10/wiejskie-roladki-schabowe-z-grzybami.html :)
Usuńwyglądają jak krokiety, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSuper przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa można je odgrzewać?. Klaudia z Siemianowic
OdpowiedzUsuńJak najbardziej - w piekarniku lub mikrofalówce. Można je także zamrażać :)
Usuńdzięki !!! na pewno spróbuję zrobić !
UsuńMniam...:3
OdpowiedzUsuńSame dobroci :)
OdpowiedzUsuńmmm ale pysznie wyglądają, aż ślinka cieknie :) muszę koniecznie wypróbować ten przepis ! <3
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się bardzo czasochłonny i taki..... wymyślony na siłę
OdpowiedzUsuń