Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bułeczki z batatami

By 00:00 ,

Pyszne, mięciutkie babeczki z wykorzystaniem słodkiego ziemniaka, czyli batata. Dzięki batatowi bułki mają piękny żółty kolor i długo zachowują świeżość. Bułeczki są lekko słodkawe, ale bardzo uniwersalne – będą smakowały świetnie zarówno z dżemem, jak i w roli bułki do burgerów ;) 

Photobucket 

BUŁECZKI Z BATATAMI 
(16-20 sztuk) 
  • 1 batat (ok. 300 g), 
  • 500 g mąki, 
  • 2 jajka + 1 do posmarowania, 
  • 15 g świeżych drożdży, 
  • 50 g masła, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • mak lub sezam do posypania (u mnie czarny sezam) 

Batata obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości (ok. 15 min). Odcedzić, zachowując wodę z gotowania, rozgnieść tłuczkiem na puree, odstawić do ostudzenia. 
Masło stopić. 
Do miski włożyć puree z batata, 1 niepełną szklankę wody po gotowaniu batata (ok. 200 ml), stopione masło, jajka, cukier, pokruszone drożdże, sól i 250 g mąki. Za pomocą miksera z hakowymi mieszadłami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości batata i ilości użytej wody. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i odchodzić od ścianek miski. 
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godz). 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Krótko zagnieść i podzielić na 16-20 części. Każdą część uformować w okrągłą bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). 
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. 
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. 
Piec 15-17 minut. 


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, włożyć koszyczek. W koszyczku umieścić obranego i pokrojonego w 2 cm kostkę batata. Gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, wodę z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić do przestudzenia na 15-20 min.
Do naczynia miksującego wlać ok. 200 g wody z gotowania batata, dodać masło, jajka, cukier i drożdże, podgrzać 5 min/37°C/obr. 1. Dodać sól i 250 g mąki, wyrobić 2 min/interwał. Ustawić ponownie 2 min/interwał, przez ten czas stopniowo wsypując do ciasta pozostałą mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości batata i ilości użytej wody. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i odchodzić od naczynia miksującego. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 45-60 min. Po tym czasie przełożyć je na oprószony mąką blat. Krótko zagnieść i podzielić na 16-20 części. Każdą część uformować w okrągłą bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). 
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. 
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. 
Piec 15-17 minut. 


(na podstawie przepisu stąd, z moimi niewielkimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Mam pytanie, czy puree z batata zastępuje jajka? Takie było moje pierwsze skojarzenie i w opisie ich nie widzę, występują jednak na liście składników. Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo słuszna uwaga, już poprawiłam przepis. Jajka dodaje się do ciasta :)

      Usuń