Bułeczki z batatami
Pyszne, mięciutkie babeczki z wykorzystaniem słodkiego ziemniaka, czyli batata. Dzięki batatowi bułki mają piękny żółty kolor i długo zachowują świeżość. Bułeczki są lekko słodkawe, ale bardzo uniwersalne – będą smakowały świetnie zarówno z dżemem, jak i w roli bułki do burgerów ;)
BUŁECZKI Z BATATAMI
(16-20 sztuk)
- 1 batat (ok. 300 g),
- 500 g mąki,
- 2 jajka + 1 do posmarowania,
- 15 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- mak lub sezam do posypania (u mnie czarny sezam)
Batata obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości (ok. 15 min). Odcedzić, zachowując wodę z gotowania, rozgnieść tłuczkiem na puree, odstawić do ostudzenia.
Masło stopić.
Do miski włożyć puree z batata, 1 niepełną szklankę wody po gotowaniu batata (ok. 200 ml), stopione masło, jajka, cukier, pokruszone drożdże, sól i 250 g mąki. Za pomocą miksera z hakowymi mieszadłami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości batata i ilości użytej wody. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i odchodzić od ścianek miski.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godz).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Krótko zagnieść i podzielić na 16-20 części. Każdą część uformować w okrągłą bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
Piec 15-17 minut.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, włożyć koszyczek. W koszyczku umieścić obranego i pokrojonego w 2 cm kostkę batata. Gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, wodę z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić do przestudzenia na 15-20 min.
Do naczynia miksującego wlać ok. 200 g wody z gotowania batata, dodać masło, jajka, cukier i drożdże, podgrzać 5 min/37°C/obr. 1. Dodać sól i 250 g mąki, wyrobić 2 min/interwał. Ustawić ponownie 2 min/interwał, przez ten czas stopniowo wsypując do ciasta pozostałą mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości batata i ilości użytej wody. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i odchodzić od naczynia miksującego. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 45-60 min. Po tym czasie przełożyć je na oprószony
mąką blat. Krótko zagnieść i podzielić na 16-20 części. Każdą część
uformować w okrągłą bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do
wyrośnięcia (ok. 30 minut).
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
Piec 15-17 minut.
(na podstawie przepisu stąd, z moimi niewielkimi zmianami)
3 komentarze
Muszę wypróbować ☺
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy puree z batata zastępuje jajka? Takie było moje pierwsze skojarzenie i w opisie ich nie widzę, występują jednak na liście składników. Magda
OdpowiedzUsuńBardzo słuszna uwaga, już poprawiłam przepis. Jajka dodaje się do ciasta :)
Usuń