Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chleb pszenno-żytni na maślance

By 18:20 , , ,

Chleb na maślance to kolejne łatwe do przygotowania pieczywo, które niewielkim wysiłkiem możecie przygotować w domu. Dzięki maślance chleb jest miękki, ma delikatną strukturę i długo zachowuje świeżość. Jest idealny także dla osób, które nie lubią lub nie mogą jeść chlebów o grubej, chrupiącej skórce.









CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA MAŚLANCE 
  • 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650), 
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 200 g maślanki + odrobina do posmarowania chleba, 
  • ½ szklanki letniej wody, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 2 płaskie łyżeczki soli, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • masło do wysmarowania formy, 
  • kasza manna do posypania formy 

Drożdże wkruszyć do kubka zalać letnią wodą, dodać miód i 1 łyżkę mąki pszennej, wymieszać i odstawić na 10 min, aż zaczyn zacznie bąbelkować.
Do miski wsypać pozostałą mąkę pszenną i żytnią. Dodać zaczyn, maślankę, sól i oliwę. Wyrobić ciasto – najlepiej mikserem z hakowatymi mieszadłami do ciast drożdżowych, ponieważ ciasto jest dość klejące. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do podwojenia objętości (ok. 50-60 min).
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść i w dłoniach delikatnie rozciągnąć na długość keksówki. Umieścić w przygotowanej formie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 min.
Wyrośnięty chleb ponacinać ostrym nożem i posmarować maślanką za pomocą pędzelka.
Piec w 170°C przez 40-45 minut. Upieczony chleb od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.






PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże, miód i 10 g mąki pszennej, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1. 
Dodać pozostałe 290 g mąki pszennej, mąkę żytnią, maślankę, sól i oliwę, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia (ok. 40-45 min). 
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść i w dłoniach delikatnie rozciągnąć na długość keksówki. Umieścić w przygotowanej formie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 min. Wyrośnięty chleb ponacinać ostrym nożem i posmarować maślanką za pomocą pędzelka. 
Piec w 170°C przez 40-45 minut. 
Upieczony chleb od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.







(na podstawie przepisu stąd



Może zainteresuje Cię również

3 komentarze