Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gulasz wieprzowy z batatami

By 20:37 ,

Pyszny, aromatyczny gulasz, idealny na chłodniejsze dni, których przecież nadal jest sporo. Dodatek batatów okazał się strzałem w dziesiątkę - nadały gulaszowi lekko słodkiego smaku, innego niż przy klasycznych gulaszach, a jednocześnie niezbyt inwazyjnego - wydaje mi się, że taki gulasz powinien posmakować nawet zagorzałym tradycjonalistom ;) 
Gulasz wieprzowy z batatami najlepiej podawać ze świeżą bagietką.

Photobucket

GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI
(przepis na 4 porcje)
  • 500 g łopatki lub szynki wieprzowej, 
  • 100 g chudego boczku, 
  • 2 średnie bataty (ok. 350 g), 
  • 1 papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej), 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1,5 szklanki bulionu mięsnego, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania

Cebulę posiekać, boczek pokroić w paseczki. Bataty obrać i pokroić w 1,5-2 cm kostkę. Paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości.
Mięso również pokroić w 1,5 cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie  mąką.
Na patelni rozgrzać olej i krotko obsmażyć mięso (najlepiej w dwóch partiach) ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do garnka, a na tę samą patelnię wrzucić pokrojony boczek. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać cebulę i całość smażyć na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut, aż boczek lekko się zrumieni, a cebula zmięknie. Cebulę z boczkiem dodać do garnka z mięsem, wlać wino, gotować 1 minutę. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę w proszku, gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez 1 godzinę. Dodać paprykę i bataty, wymieszać i gotować pod przykryciem jeszcze 40-50 minut, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać nieco wody. Jeśli jednak sos jest zbyt rzadki, pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Na koniec dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku.
Gulasz podawać posypany kolendrą lub natką. 

 
(przepis podpatrzony na blogu Cool & Minty, z moimi zmianami)

Photobucket

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Brzmi smakowicie, a ten boczek to surowy czy wędzony?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć Kasiu, obserwuję Twój blog już od jakiegoś czasu. Sama jestem blogerką i niedługo chciałabym wystartować z nowym projektem, powiązanym również częściowo z moim
    blogiem. Szczegółami chętnie się podzielę za 2-3 miesiące. Dlatego mam
    ogromną prośbę: czy zdradzisz mi jaki jest Twój ulubiony kolor i czy
    dominuje on w Twojej kuchni oraz jaki jest Twój ulubiony kształt?
    Oczywiście jeżeli Twoi czytelnicy mają ochotę podzielić się taką
    informacją, chętnie poczytam :-) pozdrawiam Justyna Pielech relaxtime.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o ulubione kolory to aktualnie jest to turkusowy oraz połączenie mięty z szarością. W mojej kuchni nie ma jednak tych kolorów, dominuje w niej biel :)
      Nie mam swojego ulubionego kształtu, nigdy się nad tym nawet nie zastanawiałam ;)
      pozdrawiam!

      Usuń