Obsługiwane przez usługę Blogger.

Klopsiki w sosie myśliwskim

By 09:30 , , , ,

Pyszne klopsiki w aromatycznym sosie luźno inspirowanym Boeuf Stroganow. Idealnie sprawdzą się jako obiad na wciąż nieco chłodnawe dni. Znakomicie smakują podane zarówno z kaszą, ziemniakami jak i kopytkami. Polecam! 



 
 

KLOPSIKI W SOSIE MYŚLIWSKIM 
(przepis na 4 porcje) 
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • 1 garść suszonych grzybów, 
  • 1 cebula, 
  • 500 ml bulionu mięsnego, 
  • 2 kiszone ogórki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • mąka pszenna, 
  • 1 liść laurowy, 
  • ½ łyżeczki cukru, 
  • ostra papryka w proszku, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka śmietany 18% 

 Grzyby zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na minimum pół godziny. Po tym czasie odcedzić, zachowując wodę i pokroić na mniejsze kawałki. 
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i majerankiem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na rumiany kolor. Klopsiki przełożyć do rondla, a na tym samym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę, całość dusić na niedużym ogniu kilka minut. Cebulę i grzyby dodać do rondla z klopsikami, wlać bulion i wodę po grzybach, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ostrą paprykę. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. 
1 łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do klopsików, dokładnie wymieszać i gotować, aż sos się zagęści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę (wartą ją najpierw rozmieszać z 1-2 łyżkami gorącego sosu i dopiero potem wlać do pozostałego sosu). 






(inspirowane przepisem stąd)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. ten sos jest jednym z moich ulubionych:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrawa wyraźnie inspirowana forszmakiem lecz nie stroganowem

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny wyszedł, z kluskami śląskimi.. hmmm mniam. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń