Marchewka z groszkiem zasmażana
Jako dziecko nie cierpiałam marchewki z groszkiem na gęsto, podawanej czasem jako dodatek do stołówkowych obiadów w szkole. Z czasem jednak smaki się zmieniają i od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na tradycyjną, prostą marchewkę zasmażaną z groszkiem jako dodatek do obiadu. Ostatnio przygotowałam ją jako dodatek do kotletów drobiowych z kaszą jaglaną.
Niektórzy do tej potrawy używają groszku z puszki, ja jednak za nim nie przepadam i wolę mrożony. W przypadku, gdy używacie groszku z puszki, nie gotujcie go, tylko dodajcie do ugotowanej już marchewki :)
MARCHEWKA Z GROSZKIEM ZASMAŻANA
(4 porcje)
- 4 duże marchewki,
- 2/3 szklanki mrożonego groszku,
- 1 solidna łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać groszek i zalać wodą tak, aby warzywa były przykryte. Gotować pod przykryciem ok. 12 minut, do uzyskania pożądanej miękkości marchewki.
W tym czasie na małej patelni stopić masło, dodać mąkę i mieszając, zasmażać na małym ogniu ok. 30 sekund.
Z marchewki i groszku odlać ok. połowy wody, dodać cukier, sól i pieprz, a następnie przygotowaną zasmażkę. Gotować, mieszając, jeszcze 1-2 minuty, aż całość nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.
Podawać na ciepło.
5 komentarze
"niebo w gębie " !
OdpowiedzUsuńJa zawsze to lubiłam. Szkoda,że moje dziecko juz nie :(
OdpowiedzUsuńJa zawsze to lubiłam. Szkoda, że moje dziecko juz nie :(
OdpowiedzUsuńjako dziecko nie lubiłem tego teraz bardzo mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńTeraz uwielbiam kiedyś najgorsze co mama robila
OdpowiedzUsuń