Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chleb pszenno-razowy z kefirem

By 09:30 , , ,

Chleb ten powstał dość spontanicznie - chciałam przygotować zwykły, pszenny chleb bazując na sprawdzonym już przepisie na chleb powszedni i wykorzystując napoczętą butelkę kefiru. Chleb wyszedł wyśmienity, lekko kwaskowaty, miękki i długo (jak na chleb drożdżowy) utrzymujący świeżość. Zdecydowanie polecam :)


Photobucket

CHLEB PSZENNO-RAZOWY Z KEFIREM
  • 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650),
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 300 g kefiru,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 czubata łyżeczka soli,
  • 1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
  • ewentualnie dodatki typu słonecznik, kminek, siemię lniane,
  • masło do wysmarowania foremki

Kefir lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę oraz kefir z drożdżami. Ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od ścianek miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aby ciasto wyrosło.
Podłużną formę o długości ok. 30 cm wysmarować masłem. Z ciasta uformować bochenek dodając wybrane dodatki (słonecznik itp.), przełożyć go do formy, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 20 minut.
Chleb włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika, temperaturę doprowadzić do 180°C i piec przez 50 minut.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać kefir, dodać cukier i pokruszone drożdże, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, sól i oliwę, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aby ciasto wyrosło.
Podłużną formę o długości ok. 30 cm wysmarować masłem. Z ciasta uformować bochenek dodając wybrane dodatki (słonecznik itp.), przełożyć go do formy, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 20 minut.
Chleb włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika, temperaturę doprowadzić do 180°C i piec przez 50 minut.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. mam ochotę upiec chlebek, chyba się zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie ten chlebek wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak można dodać oliwę kiedy jej nie ma w składnikach .

    OdpowiedzUsuń