Chleb pszenno-razowy z kefirem
Chleb ten powstał dość spontanicznie - chciałam przygotować zwykły, pszenny chleb bazując na sprawdzonym już przepisie na chleb powszedni i wykorzystując napoczętą butelkę kefiru. Chleb wyszedł wyśmienity, lekko kwaskowaty, miękki i długo (jak na chleb drożdżowy) utrzymujący świeżość. Zdecydowanie polecam :)
CHLEB PSZENNO-RAZOWY Z KEFIREM
- 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650),
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 300 g kefiru,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- 1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
- ewentualnie dodatki typu słonecznik, kminek, siemię lniane,
- masło do wysmarowania foremki
Kefir lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę oraz kefir z drożdżami. Ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od ścianek miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aby ciasto wyrosło.
Podłużną formę o długości ok. 30 cm wysmarować masłem. Z ciasta uformować bochenek dodając wybrane dodatki (słonecznik itp.), przełożyć go do formy, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 20 minut.
Chleb włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika, temperaturę doprowadzić do 180°C i piec przez 50 minut.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać kefir, dodać cukier i pokruszone drożdże, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, sól i oliwę, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aby ciasto wyrosło.
Podłużną formę o długości ok. 30 cm wysmarować masłem. Z ciasta uformować bochenek dodając wybrane dodatki (słonecznik itp.), przełożyć go do formy, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 20 minut.
Chleb włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika, temperaturę doprowadzić do 180°C i piec przez 50 minut.
3 komentarze
mam ochotę upiec chlebek, chyba się zmobilizuję :)
OdpowiedzUsuńapetycznie ten chlebek wygląda
OdpowiedzUsuńJak można dodać oliwę kiedy jej nie ma w składnikach .
OdpowiedzUsuń