Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rolada bezowa z wiśniami

By 11:18 ,

Jeśli nie macie jeszcze dość słodkości po Świętach i już zastanawiacie się, co dobrego przygotować na deser po noworocznym obiedzie, może skusicie się na elegancką roladę bezową z wiśniami? 
Rolada bezowa zawsze wydawała mi się czymś bardzo trudnym do przygotowania. Rzeczywistość okazała się jednak zupełnie inna. Podczas jej przygotowania nie napotkałam na żadne problemy czy trudności. 
 Sezon na wiśnie wprawdzie już dawno za nami, ale bez problemu można użyć wiśni mrożonych lub po prostu konfitury wiśniowej. Kwaskowate owoce idealnie przełamują słodycz bezy, a zapieczone płatki migdałów dodają przyjemnej chrupkości. 
Taki deser naprawdę robi wrażenie :) 








ROLADA BEZOWA 
  • 3 białka, 
  • 120g cukru pudru, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • 3 łyżki płatków migdałowych 

nadzienie: 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 1 łyżka cukru pudru, 
  • 250g drylowanych wiśni (mogą być mrożone) lub słoiczek konfitury wiśniowej 

Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli i utrzeć; gdy piana zacznie robić się sztywna, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczną i jeszcze raz krótko zmiksować. 
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ubite białka, tworząc prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 30 cm. Wierzch posypać płatkami migdałów. Bezę piec w 180 stopniach przez 15-18 minut, aż wierzch zrobi się suchy, a płatki migdałów lekko się zrumienią. Upieczoną bezę wyjąc i odstawić do lekkiego przestudzenia (beza nieco opadnie). Następnie bardzo ostrożnie odwrócić ją spodem do góry, kładąc na czystej ściereczce. Delikatnie odlepić papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
Wiśnie rozmrozić i dokładnie osączyć z soku. 
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Posmarować nią bezę i wyłożyć wiśnie. Jeżeli używamy konfitury wiśniowej, to najpierw należy posmarować nią bezę, a dopiero potem wyłożyć bitą śmietanę. Nakładając bitą śmietanę i wiśnie, należy pamiętać o pozostawieniu 5 cm marginesu na końcowym boku. 
Roladę delikatnie zwinąć i pokroić na porcje (najlepiej lekko po skosie) Jeśli rolada ma nie być jedzona od razu, można ją wstawić do lodówki na 2-3 godziny i dopiero potem pokroić. Do krojenia najlepiej użyć ostrego noża z ząbkami. 
Roladę bezową dobrze jest zjeść tego samego dnia, w którym była przygotowana. 






(inspirowane przepisem od dorotus, z moimi zmianami) 





Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Jaka piekna rolada! mniam! Ależ mi narobiłaś smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszła :) Kusi mnie od dawna, ale boję się, że nie podołam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham wszystko co ma w sobie:)spróbuje zrobić:)

    OdpowiedzUsuń