Sałatka z oscypkiem, kurkami i dressingiem żurawinowym
Smaczna, jesienna sałatka łącząca w sobie słonego oscypka, kurki, chrupiące orzechy włoskie i lekko słodkawy dressing na bazie dżemu żurawinowego. Sezon na kurki już wprawdzie minął, ale z powodzeniem można użyć na przykład mrożonych, ja użyłam kurek marynowanych i te również świetnie się spisały. Jako dodatek do tej sałatki można także podać chrupiące grzanki albo paluszki grissini. 
SAŁATKA Z OSCYPKIEM, KURKAMI I DRESSINGIEM ŻURAWINOWYM
(przepis na 3 porcje)
- 100g roszponki (lub pół na pół roszponki i sałaty lodowej),
 - 3 małe oscypki lub 90-100g dużego,
 - ok. 150g marynowanych kurek (lub mrożonych; w sezonie można użyć świeżych),
 - ½ szklanki orzechów włoskich,
 - ½ małej czerwonej cebuli,
 - 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy,
 - 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
 - 1 łyżka dżemu żurawinowego,
 - pieprz i sól
 
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać ładny zapach.
Roszponkę umyć i delikatnie osuszyć na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty.
Marynowane kurki osączyć z zalewy (świeże lub mrożone poddusić na łyżce masła przez około 5 minut).
Roszponkę umieścić w misce, dodać kurki, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony na cienkie płatki oscypek i orzechy.
Olej, ocet jabłkowy i dżem żurawinowy wymieszać ze sobą, dodając, pieprz i odrobię soli do smaku. Tak powstałym dressingiem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.



2 komentarze
Super pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńMniam. Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń