Turecka zupa ezogelin
Tę zupę miałam ochotę wypróbować na długo zanim kasza bulgur wpadła w moje ręce. Właściwie to dzięki temu przepisowi dowiedziałam się o takim składniku. Kasza bulgur jest dość grubą kaszą otrzymywaną z pszenicy. Popularna jest w kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie wykorzystuje się ją do m.in. sałatki tabbouleh.
Ezogelin jest bardzo smaczną i pożywną zupą, idealną na chłodniejsze dni, które – niestety – niedługo pewnie nastaną.
EZOGELIN (TURECKA ZUPA Z SOCZEWICY I KASZY BULGUR)
(4 porcje)
- ½ szklanki czerwonej soczewicy,
- ¼ szklanki kaszy bulgur,
- 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka papryki w proszku (dałam słodką) + trochę do dekoracji,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie),
- szczypta suszonej mięty (dałam kilka posiekanych listków świeżej),
- 1-2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka mąki, natka pietruszki do dekoracji,
- sól i pieprz
W garnku zagotować wodę lub bulion. Soczewicę i kaszę bulgur przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, po czym dodać do garnka. Gotować 10 minut, następnie dodać posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować kolejne 10-15 minut.
W tym czasie na małej patelni lub w rondelku podgrzać oliwę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pomidorową zasmażkę dodać do zupy wraz z miętą i papryką w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać natką pietruszki i papryką w proszku.
(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)
2 komentarze
Uwielbiam kaszę bulgur, ta zupa też mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle apetycznie, jak kupię bulgur na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuń